Ogranak Matice hrvatske u Kaštelima - knjige

Milan Franjo Hodžić

GOSPA I KRIST

Iz predgovora 

Kako ističe sam autor u predgovoru, ovoj knjižici posvećena je ljubav i čast, molitva i nada. Opisuje našu ljubav u crkvicama na prijelazu polja u brdo Kozjak kako na proplancima tako i uz more od Kaštel Stafilića preko Novog, Starog, Lukšića, Kambelovca, Gomilice do Kastel Sućurca, gdje svako mjesto ima crkvu, oltar, palu i sliku posvćenu Djevici Mariji s časti i nacionalnim zanosom, jer nas je ona čuvala, pratila i velikodušno zagovarala kod Gospodina. Tako smo nastavili živjeti šireći njen kult Bogorodice. Najprije su na razmeđi vapnenca i lapora  uz izvore vode i potoka stari Hrvati gradili crkvice i groblja, a nakon prodora Turaka prelazili su uz more u plemićke utvrde i dvorce iz Trogira i Splita. Dvorci su bili okruženi s morem i pokretnim mostovima za sigurnost poljoprivrednog i stočarskog stanovništva za vlastiti spas. Sve su utvrde imale i južni izlaz prema moru, jer kada obrana ne bi izdrzala tada bi narod s brodicama bježao u Trogir, Čiovo i Šoltu i dalje. Nakon odlaska opasnosti vraćali bi se na svoja polja i kuće.

U ovoj knjižici također smo opisali svetišta u: Mariji Bistrici, Solinu, Sinju, Prizidníci, Trsatu i Krasnom, Škrpjelu (Boka Kotorska), Kamenitim Vratima, Međugorju (Hercegovina), zatim u Fatimi (Portugal), Lurdu (Franscuska), Guadalupi (Meksiko) i Czestohovi (Poljska).

Na kraju smo prikazali život Kristov - Sina Božjega, njegovo rođenje, javno djelovanje, njegovu muku, patnju, smrt i uskrsnuće, te spasenje čovjeka i cijelog svijeta.

GOSPA I KRIST

Arhiva

Klikni za povratak