Ogranak Matice hrvatske u Jelsi - knjige

Franka Belić

Biografska spomen-knjiga otoka Hvara

od 385/384. prije Krista do početka 21. st.

"Ovaj biografski leksikon je prvo djelo koje na jednom mjestu navodi i opisuje sve istaknutije Hvarane (i one koji su rodom ili podrijetlom s otoka). Svaka stavka uključuje njihove životopise i postojeću literaturu, daljnje izvore o njihovu životu i djelu. Kao takvo, ovo djelo je jedno od rijetkih sinteza detaljnih spoznaja, opsežnih i iscrpnih, koje se odnosi na jedno relativno manje prostorno područje.
Prikazani su životopisi raznovrsnih profila istaknutih Hvarana: književnici, publicisti, prevoditelji, povjesničari, umjetnici (glazbenici, kazališni i likovni umjetnici), filozofi, teolozi i svećenici, znanstvenici prirodoslovnih područja, doktori medicine, ali i političari, gospodarstvenici, pa i pomorci, turistički djelatnici i brojni drugi. Svaki prikaz, stavka iznosi osnovne činjenice iz života osobe, nekoliko detalja iz šireg životnog konteksta, te upućuje na izvore za daljnje istraživanje.
Djelo je sintetskog tipa, od iznimnog značaja za poznavanje doprinosa Hvarana hrvatskoj i općeljudskoj kulturi, znanosti i civilizaciji. Pripada među najopsežnije i najiscrpnije knjige toga tipa koje se odnose na jedno manje prostorno područje. "

Autori

Biografska spomen-knjiga otoka Hvara

Arhiva

Klikni za povratak