Ogranak Matice hrvatske u Jelenju - izvješća

Manifestacija povodom blagdana sv.Martina: RIČINA kroz pisane riječi i fotografije

Povodom blagdana sv. Martina – Martinje, Ogranak Matice hrvatske u  Jelenju i ove je godine pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske Županije i Općine Jelenje organizirao već tradicionalnu manifestaciju Grobnišćina va sliki i besedi.

Ovogodišnja tema izložbe fotografija, kao i poetske večeri održane u Domu kulture Dražice bila je »Ričina«.
Spoj fotografije i pisane riječi predstavili su Riečinu kao biser grobničkog polja i tipičnu kršku rijeku dubokih kanjona i brojnih brzaca. Pedesetak fotografija domaćih autora pobudilo je zanimanje javnosti i pokazalo da svatko voli vidjeti svoj kraj iz drukčije perspektive. Izloženi radovi zorno su pokazali poetičnost krajolika i dramatičnost prizora te snagu Rječine, kao prirodnog fenomena, istaknuto je tijekom otvorenja manifestacije.
Svojim fotografskim radovima predstavili su se Marko Matešić, Brigita Čargonja, Alen Kregar, Karmen Škaron, Dejan Ban, Margareta Krstić i Sandro Herljević. Uz pejzažnu fotografiju na izložbi su se mogli razgledati zanimljivi portreti i interpretacije.
Uz izložbu, posjetitelji su mogli uživati i u recitalima poznatih grobničkih umjetnika, kao i učenika Osnovne škole Jelenje-Dražice te tradicijskim plesovima i pjesmama domaćeg kraja, u izvedbi mlađe folklorne skupine KUD-a Zvir, a sve prisutne pozdravio je Dino Piljić, zamjenik načelnika Općine Jelenje.
Mještani i gosti za traju uspomenu svojim kućama ponijeli su katalog za trajno sjećanje i ugodno druženje povodom Martinje u Dražicama.

(Ivoslav Ban)Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva