Ogranak Matice hrvatske u Jelenju - izvješća

Matičari iz Jelenja u Središnjici predstavili svoj rad

Njegujući baštinu i na taj način ostvarujući ciljeve Matice hrvatske mladi matičari kreativci koriste se i njome i kao povodom za stvaranje novoga. Potvrdio je to Ogranak Matice hrvatske u Jelenju predstavivši 22. listopada u Velikoj dvorani Matice hrvatske CD grobničke pjesnikinje Korine Juretić, sa zvučnim zapisima popraćenima glazbom iz njezine istoimene zbirke pjesama Legitimacija, i projekt Aktiv mladih koji djeluje unutar ogranka. 

Pjesničku zbirku, ujedno prvi izdavački pothvat jelenskog ogranka Matice hrvatske, predsjednik MH akademik Stjepan Damjanović nagradio je Srebrenom poveljom na Glavnoj skupštini Matice hrvatske u lipnju, a predstavili su je nagrađivani mladi pjesnik Siniša Matasović iz sisačkog ogranka Matice hrvatske, voditelj pjesničkih susreta Stihovnica Siska, i autorica.

Predstavljanje je otvorila ženska skupina KUD-a Zvir uvevši publiku pjesmom i odorama u grobničko ozračje. U uvodnoj je riječi o Grobniku govorio akademik Josip Bratulić, član Matičina Glavnog odbora. Okupljene poštovatelje hrvatske knjige pozdravio je podsjetivši na dalekosežnost grobničke povijesti, ponajprije na Zapis popa Martinca iz 1493, Vinodolski zakonik, a potom i na druge koje je sudbina vezala za Grobnik. Uloga pisane riječi vrlo je važna jer briše se mnogo toga što se vidi ili čuje, a ono što prođe kroz našu svijest ugrađuje se u nas, kazao je, upućujući čestitke mladoj autorici i pohvalivši je što njeguje materinski idiom u stvaranju. Izrazivši zadovoljstvo djelovanjem mladih u Jelenju podsjetio je na velikane koji su, u vrijeme kada su gradili hrvatsku povijest i identitet, također bili mladi – Antuna Mihanovića i Ljudevita Gaja. Predsjednik Ogranka MH Jelenju Ivoslav Ban dodao je da je i sam ogranak mlad, osnovan je prije tri godine, izrazivši čast što grobničko ča odjekuje u Zagrebu, u srcu Hrvatske.

Akademik Josip Bratulić, Korina Juretić i Siniša Matasović

Mlada pjesnikinja Korina Juretić uvodno je predstavila kreatore CD-a. Govorila je o nastojanju producenta i skladatelja Roberta Funčića da izabere pravu glazbu koja bi se stapala s grobničkom čakavštinom. Uz njega glazbu za CD stvarali su skladatelj i gitarist Dino Pehilj s kopenhaške glazbene akademije, Porinom nagrađen glazbenik i basist Henry Radanović, a autohtoni instrument grobničkoga područja svirao je Josip Nemet, magistar glazbe sa Sveučilišta u Helsinkiju. Kao glazbena podloga koristili su se i jazz i motivi Astora Piazzolla. Uslijedila je reprodukcija nekoliko pjesama s CD-a popraćena ilustracijama Celestine Vičević. Potpredsjednica Ogranka Margareta Krstić pročitala je tekst u kojemu je ilustratorica objasnila kako su je pjesme Korine Juretić inspirirale: vidjela je jasne žive obojene slike u kojima prevladavaju žudnja i mir – slike katkad prikazuju jedan stih, a katkad cijelu pjesmu. Ilustracijama je željela dočarati ugodnu tišinu koja nastaje u susretu s poezijom. Urednica Sanja Zubčić kao glavnu je karakteristiku zbirke istaknula raznolikost – katkad diše nejednolikim ritmom, kadšto snažno pulsira, katkad miruje, a pjesme pokazuju da je grobnički govor živ idiom, plodonosan i poticajan u stvaralaštvu. Siniša Matasović usporedio je poeziju Korine Juretić s poezijom današnjih mladih koje prati kroz Stihovnicu Siska. Kazao je da se ona izdvaja od uopćene poezije mladih autora, koji uglavnom teže prozaičnosti, u stilskom smislu ne slijedeći konvencije u pjesničkom izričaju. Naglasio je da neke od pjesama, iako su pisane na dijalektu, pogađaju i globalni okvir – ta sposobnost da nesvjesno dopre do čitatelja i ondje gdje autor nije namjeravao daje dodatnu dimenziju i njemu i zbirci.

Aktiv mladih Ogranka MH u Jelenju, u kojemu djeluje i Korina Juretić, predstavio je likovni pedagog Stjepan Emanuel Mandekić. Taj je multimedijalni projekt predstavljen u veljači na Čavlima, i tada je naišao na potporu mještana, polaznika, edukacijskih institucija i mnogih koji smatraju da su kultura i obrazovanje važan segment svake zajednice. U njemu djeluju mladi koji su odlučili ostati u Jelenju i popularizirati kulturu kreativnom uporabom znanja i vještina, ponajprije učenika osnovnih i srednjih škola. Obuhvaća radionice crtanja, fotografije, glazbe, pisanja, etnografije i jezika. Poetskoj je grobinštini glazbeni obol, uz KUD Zvir, dalo i dvoje učenika – harmonikaš Domagoj Dobrila i flautistica Antonija Fuček izvedbom Ohridskih bisera Nella Milottija.

(Ida Hitrec)

Izvor: Vijenac, br. 591Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva