Ogranak Matice hrvatske u Jelenju - izvješća

NOĆ KNJIGE: radionica PERO JE JEZIK MOZGA

Cilj je radionice bio potaknuti kreativno pisanje i čitanje stihova, a na njoj je sudjelovalo desetak učenika Osnovne škole Jelenje-Dražice. 

Aktiv mladih Ogranka Matice hrvatske u Jelenju održao je u povodu Noći knjige 22. travnja u Osnovnoj školi Jelenje-Dražice radionicu kreativnog pisanja i čitanja poezije Pero je jezik mozga. Voditeljice radionice bile su Korina Juretić i Maja Dragoslavić, a na njoj je sudjelovalo desetak učenika. 
Nakon predstavljanja sudionika, provedene su pripremne vježbe za poticanje kreativnog pisanja i čitanja. Vježbom Dvostrukog šaranja učenici su crtali i stvarali Sunce, zvijezde, cvijeće, životinje...
Vježbe Slon i Lisna pumpa motivirale su učenike fizičkom aktivnošću. Navedene vježbe učenike su zainteresirale i pripremile za daljnje aktivnosti. Slijedila je igra Reci suprotno, kojom se potiče bogaćenje rječnika. Učenici su izgovarali riječi sa suprotnim značenjem, npr. hladan-vruć. Slijedila je igra Poveži sličice u priče za razvoj smislenog govornog izražavanja. Svaki je učenik iz hrpe sličica nasumce odabrao tri međusobno nepovezane sličice. Zadatak je bio povezati odabrane sličice u kratku priču.
Primjer učenice Lee: 
Sličice: tobogan, mačka, banana 
Priča: „Dok sam se spuštala niz tobogan, mačka je mijaukala da joj donesem bananu.“
Nakon provedenih vježbi slijedilo je kreativno pisanje i izražavanje. Učenici su pisali Diamantne pjesme, sa zadanim redoslijedom, na temu Dana planete Zemlje. Radilo se individualno. Nakon toga svi su učenici pročitali svoje pjesme. Izabrane su tri najuspješnije napisane: Vuk, Snjegović i Mjesec, koje su učenici pročitali i pred ostalim sudionicima.
Pjesma Gusjenica, koju su učenici trebali osmisliti zajedničkim snagama, ali u nedostatku vremena nisu stigli, čeka neku drugu priliku i vrijednu ekipu da ju napiše. 

slika

Radionica "Pero je jezik mozga"Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva