Ogranak Matice hrvatske u Imotskom - knjige

Mladen Vuković

MAGARE GRE U RAJ

U izdanju Naklade Bošković te suizdanju OMH Imotski, objavljena je antologija posvećena magarcu naslovljena "Magare gre u raj". To je, kako je rekao urednik Zvonimir Penović, izbor priča, poslovica, aforizama i pjesama o tovaru.

Mladen Vuković u predgovoru piše: "magarac je ušao u povijest i legendu, poeziju i glazbu, slikarstvo i kiparstvo, usmenu i umjetničku književnost, prerastao u simbol negdašnjeg života južnohrvatskog sela, gdje danas caruju traktori i limeni ljubimci. Magarac je jedna od najpopularnijih životinja europskog bestijarija, s tom najopjevanijom radnom životinjom čovjek zajednički kroči kroz desettisućljetno doba, odvajkada mu je dugovječniji prijatelj od vjernog psa".

Uvršteni su i uradci autora iz Istre: pokojnog Zvane Črnje, pulsko-labinskog književnika, prevoditelja i novinara Daniela Načinovića i pjesnikinje iz Rovinjskog Sela Marije Pogorilić. Črnja je zastupljen poetskim uracima "Tovarski očenaš", "Ljudi i tovari" i "Tovar na spovede", Načinović lirikom "U tovarskin oku vas svit se skončiva", a Marija Pogorilić radom naslovljenim jednostavno "Tovar". (V. B.) (https://glasistrenovine.hr/arhiva-portala/pregled-vijesti/magare-gre-u-raj-antologija-posvecena-magarcu-438332)

MAGARE GRE U RAJ

Arhiva

Klikni za povratak