Ogranak Matice hrvatske u Iloku - izvješća

12. Dani Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Prigodnim kulturno-umjetničkim programom u kuriji Brnjaković u Iloku svečano je otvorena kulturna manifestacija, dvanaesta po redu, Dani Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji, koja će trajati od 15. do 30. listopada u gradovima te županije. Skup su pozdravili izaslanik predsjednika Matice hrvatske Ivica Završki, izaslanik vinkovačkog ogranka Matice hrvatske Tomislav Talanga i potpisnica ovih redaka, predsjednica iločkog ogranka MH, koji je ove godine domaćin Dana. Svečanost je otvorio gradonačelnik Iloka Zvonimir Dragun, a u prigodnom programu brojna publika iločkog kraja imala je priliku uživati u nastupu članova Kulturno-umjetničkog društva Julije Benešić i mališana iz Dječjeg vrtića Crvenkapica.

Ivica Završki, Tomislav Talanga i Maja Barić Novaković

Od najvažnijih događaja priređenih u okviru Dana izdvaja se 16. znanstveno-stručni skup Julije Benešić s međunarodnim sudjelovanjem koji je održan 21. i 22. listopada u suorganizaciji s Muzejom grada Iloka i Gradom Ilokom. Prema tradiciji skup se održava u sklopu proslave Dana grada i blagdana sv. Ivana Kapistranskog te 560. obljetnice svečeve smrti, a ove godine u programu je sudjelovalo petnaest izlagača iz Hrvatske i Srbije. Predstavljena je knjiga Srpsko – hrvatski objasnidbeni rječnik Marka Samardžije u izdanju Matice hrvatske, s glavnom urednicom Romanom Horvat. Program je zaokružen koncertom Zagrebačkoga komornog orkestra i solistica Lucije Stipčević i Mije Grubišić.

U Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u povodu obilježavanja 450. obljetnice pogibije Nikole Šubića Zrinskog predavanje Hoću ovdje s vama živjeti i umrijeti održala je Andreja Rimpf, kustosica iločkog muzeja, a raznovrsni program zaokružit će koncertna gostovanja, i to Vokalnog ansambla Stretta uz orguljaša Dragana Trajera te zaključno Muškog vokalnog ansambla Špansko iz Zagreba.


Tradicionalno, brojni programi Dana Matice hrvatske održavaju se i u Vinkovcima i Vukovaru, gdje djeluju vrlo plodni Matičini ogranci. Već u Vinkovcima priređena je izložbena prezentacija Sporedni kolosijek Zvonimira Tanockog uz Pavu Božičevića, voditelja Stalne izložbe Hrvatskoga željezničkog muzeja u Vinkovcima te izložba skulptura Đure Smolčića, profesora Umjetničke akademije u Osijeku. Treba izdvojiti i zanimljive projekcije dokumentarnoga filma Nisam se bojao umrijeti – o domoljubnoj misiji Antona Kikaša 1991. Dokumentarac Nade Prkačin U ime naroda otkriva istinu o odgovornima za komunističke zločine u Dubrovniku i okolici 1944, kada je bez suđenja ubijeno više desetaka građana i osam svećenika.

Vukovarski dio Dana započeo je 20. listopada predstavljanjem projekta Velikani hrvatske znanosti i kulture – Ususret 175. godišnjici Matice hrvatske – Matičini velikani u Gradskoj knjižnici Vukovar uz sudjelovanje učenika vukovarskih osnovnih škola. U Ružičkinoj kući gostovao je ogranak iz Belog Manastira. 
Uz najave za kraj listopada u Pastoralnom centru sv. Bona najavljeno je predstavljanje Matičina godišnjaka Vukovarski zbornik 11, a 28. listopada u 19 sati u Pastoralnom centru blaženog kardinala Alojzija Stepinca u Župi sv. Josipa Radnika u četvrti Borovo naselje bit će održano predavanje Mate Ilkića s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru o arheološkim tragovima ranoga kršćanstva u panonskom dijelu Hrvatske.

Uz 25. obljetnicu progonstva Iločana u palači Matice hrvatske u Zagrebu 24. listopada održana su tematska izlaganja, čime se županijska manifestacija pridružila Danima grada Iloka u Zagrebu koje organizira Društvo Iločana i prijatelja Iloka. Maja Barić održala je predavanje o životu nesrpskog stanovništva Iloka u prve dvije godine okupacije nakon 17. listopada 1991. i izlaska konvoja, a povijesni Odsjek Ogranka predstavio se programom Egzodus Iloka 17. listopada 1991.

Zaključno ističemo da matičari i šira kulturna javnost bogat i raznovrstan repertoar kulturnih događanja u Vukovarsko-srijemskoj županiji uz poseban interes prati tijekom čitave kalendarske godine, a posebice za vrijeme trajanja Dana, kada programe Matičinih ogranaka u istočnoj Hrvatskoj u dva tjedna posjeti više od tisuću ljudi. Stoga se djelovanje Matičinih ogranaka u istočnoj Hrvatskoj s pravom može označiti uspješnim i uzeti kao primjer izvrsne suradnje Matičinih ogranaka na užem području.

(Maja Barić Novaković)

Izvor: Vijenac, br. 591Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva