Ogranak Matice hrvatske u Hvaru - knjige

Danko Lupi

Kronika o Matiju

Urednica: Neva Bracanović

Knjige Ogranka Matice hrvatske odreda promiču hrvatsku kulturnu i znanstvenu baštinu, prošlost i sadašnjost lokalne sredine njegujući zavičajni identitet kao što i čuvaju i njeguju izvornost hrvatskog jezika te lokalnog izričaja. Knjige potiču stvaralački i znanstveni rad i brigu o kulturnom nasljeđu te snaže prepoznavanje zavičajnog identiteta. U tridesetoj obljetnici Ogranka Matice hrvatske u Hvaru, obilježavajući 510. obljetnicu početka hvarskog pučkog ustanka (1510.-1514.) Ogranak Matice hrvatske u Hvaru objavljuje knjigu dr. sc. Danka Lupija Kronika o Matiju.

Iako je Ogranak Matice hrvatske u Hvaru izdao znanstvenu knjigu Izvori o hvarskom pučkom ustanku 2014. godine, urednika Joška Bracanovića i Marije Zaninović Rumora, prihvatio je rukopis Danka Lupija, u mnogome fikcijski, ali u mnogome i faktičan, na jedan način i popularan.

On je postao moj uzor hrabrog vizionara, koji se
borio za svoje ideale, a njegov rukopis, koji možda
i nije napisan, je uzor za moju priču..
. (D. L.)

Danko Lupi je nadahnutim tekstovima povijesne fikcije, ali u mnogome i povijesno utemeljenih događaja, što ih posvećuje svom voljenom otoku Hvaru, prepleo osjećaje, povijest i zavičaj. Njegove fikcijske priče, novele postavljene u prošlosti uključuju stvarne karakteristike razdoblja, a uključuju likove i događaje. Postupnim obrađivanjem sudbine Matije Ivanića ciklus priča, novela je iznjedrio zanimljiv roman ozbiljne motivacije, dostojan zavičaja. Nadamo se daje knjiga za sva vremena, za sve generacije i za svaku, osobito hvarsku, obitelj.

...jer će moji otočani, barem oni, možda, biti potaknuti razmišljati o Matiju,
da ga se sjećaju više nego do sada.
(D. L.)

Knjigom želimo pobuditi uspomenu na Matiju Ivanića, vizionara koji je hrabro vodio ustanak za najnaprednije ciljeve u svom vremenu, uspomenu na početak i tijek hvarskog pučkog ustanka, ustanka naših slavnih predaka i ta događanja, koja su utkana u hrvatsku povijest, približiti sadašnjim naraštajima.

Na kraju želimo zahvaliti svima onima koji su na bilo koji način pridonijeli da ova knjiga, Kronika o Matiju Danka Lupija, ugleda svjetlo dana, a posebice dizajnerima grafičkog studija Grande dizajn d.o.o., Velo Grablje Viktoriji Nižetić i Ivanu Zaninoviću na svesrdnoj pomoći pri ostvarenju naših želja.

I sasvim na kraju, zahvaljujemo svima koji će, čitajući ovu knjigu, pridonijeti daljnjem promicanju zavičajnog identiteta.

Uredništvo Ogranka Matice hrvatske u Hvaru

Lektura: Zorka Bibić
Ilustracija: Ivo Zaninović

Autori

Kronika o Matiju

Arhiva

Klikni za povratak