Ogranak Matice hrvatske u Grudama - izvješća

Predstavljena knjiga fra Silvija Grubišića
PRIPOVIJEST O BIBLIJI S PUTA PO BIBLIJSKIM ZEMLJAMA

Kao dio kulturne manifestacije „Jesen s Maticom Hrvatskom Grude“ a ususret blagdanu Svih svetih u Gorici je predstavljena knjiga fra Silvija Grubišića „Pripovijest o Bibliji s puta po biblijskim zemljama“ u nakladi Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM i Franjevačke knjižnice Mostar te izložba slika akademske slikarice Ivane Mikulić.

Fra Silvije Grubišić rođen je u Bobanovoj Dragi u općini Grude 1910. Preminuo je u West Allisu u SAD-u 1985. godine. Knjigu „Pripovijest o Bibliji s puta po biblijskim zemljama“ napisao je nakon hodočašća po krajevima današnjeg Bliskog istoka odnosno po zemljama koje se spominju u samoj Bibliji na kojem je bio godine 1966. Sama knjiga je izišla 1968. Ovaj prijepis njegove knjige je prvo izdanje na ovim prostorima. Fra Silvije Grubišić je zaređen za svećenika 1935. godine nakon školovanja u Italiji i Hercegovini te uskoro odlazi, nakon odsluženja vojnog roka, u Ameriku. Iako veoma poznat u franjevačkim krugovima, ovaj svećenik je bio do sada manje poznat u puku a o njegovom djelovanju najviše se ističu prijevod Mojsijevog Petoknjižja na hrvatski jezik, starozavjetni relevantni prijevodi sa biblijskih jezika koji se i danas koriste, kao pisca knjige „Od pradomovine do domovine“ u kojoj istražuje porijeklo dijela Hrvata s područja nekadašnje Perzije a isto tako je bio veoma aktivan u političkom djelovanju u smislu lobiranja za hrvatski narod u bivšoj Jugoslaviji u kojem je stizao i do Bijele kuće.

 Na samom predstavljanju je između ostalih sudjelovao i fra Ivan Ševo koji je govorio o franjevačkoj tiskarskoj djelatnosti kroz stoljeća kao i o tome kako je se ta djelatnost prenijela u SAD i Kanadu gdje je djelovao i fra Silvije.

 Fra Ante Marić je kao odgovorni urednik knjige spomenuo fra Silvijev životopis i njegove djelatnosti kao urednika više časopisa što su izlazili na prostoru SAD-a i Kanade.

 Kao što je fra Ante Marić istaknuo, osim što je fra Silvije djelovao kao svećenik „po danu, noćima je učio hebrejski, grčki i latinski jezik do savršenstva jer je jedino tako netko i mogao biti prevoditelj Starog zavjeta i mogao napisati Hrvatsku Bibliju“, kako je naslovljena.

 Nakon predstavljanja knjige u Staroj crkvi sv. Stjepana Prvomučenika, u Franjevačkoj galeriji je načelnik općine Grude Ljubo Grizelj otvorio izložbu slika akademske slikarice Ivane Mikulić, i to druge po redu u ovom prostoru ove nadarene mlade umjetnice.

 Prisutni su imali prigodu sudjelovati u još jednoj adekvatno pripremljenoj kulturnoj večeri u organizaciji MH Grude uz suradnju Bratovštine Sv. Stjepana Prvomučenika Gorica – Sovići koju su pjesmom obogatili i momci iz Klape Bratovština, a cijeli program je prikladno vodila Zorana Grizelj, priopćeno je iz Bratovštine.

Mario BušićUredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva