Ogranak Matice hrvatske u Grudama - izvješća

KULTURNA JESEN i 11. DANI MATICE HRVATSKE U GRUDAMA

Ogranak Matice hrvatske u Grudama svake godine u listopadu, studenom i prosincu organizira dvije kulturne manifestacije. Ove godine predsjedništvo Ogranka te dvije manifestacije ujedinilo u jednu pod nazivom: Kulturna jesen i 11. dani Matice hrvatske u Grudama – Božiću ususret.

Kao prvi događaj predstavljena je knjiga autorice Ljiljane Lukenda Sjeme Riječi Božje. To su zapravo osobna razmatranja Riječi Božje nakon nedjeljnih čitanja iz Evanđelja tijekom liturgijske godine. Nakladnik je Ogranak MH u Grudama. U staroj župnoj crkvi svetoga Stjepana Prvomučenika bilo je dosta osoba kojima mnogo znači duhovnost i kultura. Sve je uistinu bilo protkano duhovnošću. Odabrane duhovne pjesme pjevali su izvrsno članovi Molitvene zajednice Emanuel. Fra Branimir Musa, župnik u Ljiljaninoj župi Tihaljina, govorio je o samoj ideji nastanka knjige te kako je poticao svoju župljanku da duhovna razmišljanja pretvori u knjigu.


Predstavljanje knjige Sjeme Riječi Božje

Fra Nikola Spužević, voditelj i duhovnik Molitvene zajednice Emanuel, govorio je o svemu dobrome što molitvena zajednica i ova knjiga mogu učiniti u onih ljudi koji imaju srce otvoreno za Božju riječ. Neizmjerno je zahvalan autorici na ovom dijelu. Diplomirana teologinja Mirela Primorac napravila je kratki stručni osvrt na sadržaj ovih duhovnih razmatranja, naglasila je odvažnost Ljiljane Lukende da svoja duhovna razmišljanja podijeli sa svima nama i napiše knjigu. „Ova knjiga će biti od pomoći mnogima u njihovu duhovnom rastu i sazrijevanju“, rekla je. Na koncu iznimno lijepe i ugodne večeri autorica Ljiljana Lukenda zahvala je svima koji su pomogli eda bi njezina duhovna razmišljanja pretvorena u knjigu ugledala svjetlo dana. Naglasila je da će cijeli prihod od prodanih knjiga biti humanitarnog značenja i to za školovanje mladih svećenika u Misijama.

U petak 7. listopada navečer u kinodvorani u Grudama priređeno je predstavljanje dviju knjiga: knjige Hajdučka legenda Andrija Šimić autora Mije Milasa i romana Andrijica Šimić autora Ante Brčića. U glazbenom dijelu programa nastupio je legendarni grudski guslar Željko Šimić, koji je guslio upravo o Andrijici Šimiću. U programu su još sudjelovali predsjednik OMH Grude Mario Bušić, pisac Ivan Ivek Šimić, novoizabrani i stari načelnik općine Grude Ljubo Grizelj, književnik i urednik na Radiju Split Mladen Vuković, zatim autor sedamdesetak knjiga s temom sporta Jurica Gizdić u ime HNK Hajduk Split te autori spomenutih djela Mijo Milas i Ante Brčić. Prije dolaska u Grude spomenuta delegacija iz Splita položila je cvijeće i zapalila svijeće pomolivši se za dušu hajduka Šimića.

Gosti su u kinodvorani u Grudama predstavili lik i djelo hrvatskoga hajduka, hajdučkog harambaše Andrijice Šimića, rođena u Alagovcu kod Gruda, a umrla i pokopana u Runovićima kod Imotskog. Načelnik općine Grude Ljubo Grizelj kazao je kako općina Grude pokreće inicijativu za osnivanje povijesne postrojbe s imenom Hajduka Andrijice Šimića. Ime HNK Hajduk Split veže se uz lik hajduka Andrijice Šimića, o čemu je govorio Jurica Gizdić. Sam Andrijica više od 31 godinu života proveo je u zatvoru, upravo poput pok. Zvonka Bušića Taika, koji je stoljeće poslije odležao u tuđinskim zatvorima gotovo 32 godine boreći se, poput hajduka Andrijice Šimića, za prava hrvatskoga naroda.

Na programu je i predstavljanje knjige Pjesma gladi – život i djelo Ilije Glavote (1891–1916) autora Domagoja Tomasa i Kristine Malbašić iz Osijeka potkraj listopada u Drinovcima. Uoči svetkovine Svih Svetih u Gorici će biti predstavljena knjiga pjesama fra Vendelina Karačića i otvorena izložba ilustracija u fra Vendelinovim knjigama, a Ogranak će kao suorganizator biti dionikom i popratnog kulturnog programa za Dan Općine Grude 18. studenoga. Predstavljanje jubilarnoga desetoga Godišnjaka Matice hrvatske – Ogranak Grude SUSRETI 10 u Grudama u planu je za kraj studenoga, dok će se nakon toga održati proslava s obilježavanjem sedamnaeste godišnjice Bratovštine sv. Stjepana Prvomučenika Gorica – Sovići, uz koncert, izložbu slika te svetu misu i tribinu s predavanjem.

Kulturna manifestacija traje sve do pred svetkovinu Božića i završava u nedjelju 18. prosinca u župnoj crkvi sv. Mihovila Arkanđela u Drinovcima, kad je na programu tradicionalni dvanaesti po redu Božićni koncert župnih zborova i drugih glazbenih organizacija i pojedinaca iz općine Grude. Taj hvalevrijedan i od publike i sudionika vrlo prihvaćen koncert svake godine održava se u drugoj župi u općini Grude.

(Mario Bušić)

Izvor: Vijenac, br. 590Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva