Ogranak Matice hrvatske u Garešnici - izvješća

SVETKOVINA NA STAZAMA KOLAROVA DJETINJSTVA: manifestacija posvećena Slavku Kolaru

U primjereno osmišljenu programu glazbe, pjesme plesa, čitanju ulomaka iz Kolarovih djela, svetkovinu je duhovno oplemenilo i petero zavičajnih pjesnika koji kazivahu svoje stihotvorje. 

                   Ogranak Matice hrvatske u Garešnici i Kulturno-umjetničko društvo „Slavko Kolar“ iz Palešnika organizirali su 12. veljače u Palešniku, rodnom mjestu Slavka Kolara svetkovinu, kulturno-umjetničku večer posvećenu velikanu hrvatske književnosti Slavku Kolaru. I kao što bi svaki dan, svaki tren, svaki treptaj trebao biti ispunjen ljubavlju, tako bi svake godine trebalo odvojiti jednu kulturno-umjetničku večer kojom bi se iskazalo poštovanje onima koji su upisani velikim slovima u našu zavičajnu i hrvatsku povijest, a Slavko Kolar je zasigurno svojim književnim djelom to zavrijedio, ne samo u ovoj godini kada će 1. prosinca osvanuti njegov 125. rođendan, već bismo se svake godine trebali naći u Palešniku na svetkovini upriličenoj u spomen njegovu imenu i književnome djelu. Ne treba dozvoliti da naša zavičajna, a time i hrvatska kulturna baština bude ponižena od svijeta svjetlećih tornjeva i gurnuta u Trofenijevu pećinu mraka u kojoj vlada kraljevstvo mrtvih, jer bilo tko na ovom svijetu nema prava zamjeriti ili osuditi čuvare naslijeđene baštine svojih predaka ili zamjeriti onima koji više vole svoje selo, svoj sokak nego svjetla velegrada, ili što više vole svoje blatnjave cipele, nego ulaštene, lakirane cipele na asfaltu. A Kolar je svoje prve korake napravio upravo tu, na blatnjavom putu Palešnika, na ovim livada i poljima i kada je postao priznati književnik, u svojoj opširnoj autobiografiji nikada to nije zanijekao i s radošću pisao o ljepotama svojega djetinjstva koje je proveo u ovom dijelu moslavačkog podneblja.

       Učenice OŠ Slavka Kolara čitaju Kolarova djela

Nastup KUD-a Slavko Kolar iz Palešnika

                  U primjereno osmišljenu programu glazbe, pjesme plesa, čitanju ulomaka iz Kolarovih djela, svetkovinu je duhovno oplemenilo i petero zavičajnih pjesnika koji kazivahu svoje stihotvorje. Da se Kolar našao  u Društvenom domu u Palešniku zasigurno bi bio sretan i ponosan, i kao vragolan i lola kakav je bio tijekom svojeg mladenaštva, zapjevao i zaplesao i radovao se svojim stazama djetinjstva.

Zavičajni pisci kazuju  svoje stihove 

          Ova svetkovina sjajan je primjer i putokaz kako u ovom vremenu sveopće globalizacije i europeizacije valja čuvati nisku biserja materijalne i nematerijalne zavičajne i hrvatske kulturne baštine koja je nastajala od stoljeća sedmog i širila svoja jedra kroz proteklih trinaest stoljeća na uzburkanom moru  hrvatske povijesti kroz koju su naši pretci ustrajno i odano čuvali to hrvatsko kulturno blago od gusara različitih imena, čuvali i očuvali, a naša je zadužbina da ga nastavimo čuvati i prenositi na naše potomke sve dok traje ime hrvatsko, jer kako su korijeni sadašnjosti u prošlosti, tako su i korijeni budućnosti u sadašnjosti. Svjesni su toga i Ogranak Matice hrvatske u Garešnici i Kulturno-umjetničko društvo „Slavko Kolar“ iz Palešnika  i valja im iskazati svaku pohvalu na organiziranju svetkovine Kolaru u spomen, a na stazama njegova djetinjstva i okrilju njegovih breza potvrđujući misao da ćemo po jeziku i biserju našega kulturnog blaga uvijek  znati tko smo, što smo, odakle dolazimo i kamo idemo.

(Stjepan Banas)Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva