Ogranak Matice hrvatske u Garešnici - izvješća

Predstavljanje antologije IZ JEZIKA V JEZIK

slika

Ogranak Matice hrvatske u Garešnici, u suradnji sa Srednjom školom „August Šenoa“ Garešnica, organizirao je 29. listopada 2015. u Hrvatskom domu u Garešnici književni susret učenika opće gimnazije i turističko-hotelijerskih komercijalista s hrvatskim piscima iz Slovenije čija su djela tiskana u Antologiji Iz jezika v jezik.

U Antologiji sakupljena su djela suvremene manjinske i doseljeničke književnosti u Sloveniji. Ovo je prva knjiga toga tipa u Europi. Od trideset i četiri autora, četvero ih je iz Hrvatske.

Pred punim gledalištem Hrvatskoga doma predstavili su se Nataša Kijurina Kupljenik, akademska slikarica i bivša učenica garešničke gimnazije, te Jure Drljepan, pravnik, pjesnik i urednik, Slavonac iz Komletinaca sa slovenskim prebivalištem.

    Predstavljanje antologije Iz jezika v jezik

Gosti su čitali vlastite pjesme, i pjesme ostalih autora zastupljenih u Antologiji koji pišu na hrvatskome jeziku, te su govorili o nastanku Antologije i kontinuitetu stvaranja i objavljivanja hrvatske pisane riječi u Sloveniji dugoj gotovo četrdeset godina, u čemu je od početka sudjelovao i gospodin Jure Drljepan.

Osim odgojno-obrazovnih ciljeva vezanih uz nastavu književnosti, ovim se književnim susretom nastojala osvijestiti važnost čuvanja kulturnih i identitetskih veza iseljeništva s domovinom. (Margareta Miloš)Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva