Ogranak Matice hrvatske u Ðurđevcu - izvješća

Povijesno predavanje o svećenicima iz Đurđevca

U Pastoralnoj dvorani Župe svetog mučenika Jurja u Đurđevcu održano je u nedjelju 26. studenoga povijesno predavanje o svećenicima koji su rođeni u Đurđevcu u 18., 19. i 20. stoljeću.

Predavanje su pripremili i održali povjesničar i predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Đurđevcu Nikola Cik i kolekcionar Matija Vogrinčić. Predavanje je organizirano u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Đurđevcu.

Predavače je najavio i sve prisutne kao domaćin pozdravio đurđevački župnik vlč. Marko Rac koji je izrazio zadovoljstvo što u našoj župi postoje oni koji marljivo istražuju povijest, prikupljaju i čuvaju povijesne izvore i koji su spremni rezultate svojih istraživanja podijeliti s drugima. Naime, zahvaljujući istraživačkom radu povjesničara Nikole Cika danas su nam poznata imena čak šezdesetorice svećenika i redovnika koji su rođeni u Đurđevcu u 18., 19. i 20. stoljeću, a taj popis stalno se nadopunjuje. Neki od tih svećenika bili su poznati i ranijim istraživačima, a neki su tek nedavno otkriveni. Nikola Cik otkrio je da je dio svećenika rođenih u Đurđevcu u 18. stoljeću bio u pavlinskom redu i da su se neki od njih bavili znanstvenim radom. Istaknuo je zanimljivu obitelj Mihinić iz koje su u 19. stoljeću potekla čak četvorica svećenika. Pregled biografija svećenika rodom iz Đurđevca završen je osvrtom na djelovanje trojice živućih svećenika iz Đurđevca.

Uz osnovne biografske podatke o svećenicima predstavljen je dio starih fotografija, razglednica i kipica iz bogate zbirke Matije Vogrničića. On je uz većinu svećenika predstavio fotografije s njihovih mladih misa, portretne fotografije, razglednice mjesta s motivima crkvi gdje su djelovali nabrojeni svećenici i njihove različite uspomene. Najstariji sačuvani kipic je otisnut davne 1909. godine kada je svoju mladu misu u Đurđevcu slavio svećenik Stjepan Topolčić. Najviše slikovnih materijala koje je prikupio Matija Vogrinčić svjedoči o svećeničkom ređenju Franje Jakupčića i Petra Lovašena u župnoj crkvi u Đurđevcu 1. srpnja 1962. godine.

Predavači su na kraju zahvalili svima koji su na bilo koji način pomogli u prikupljanju podataka o svećenicima iz Đurđevca, pogotovo onima koji su ustupili slikovne materijale. Ujedno su pozvali sve prisutne na daljnju suradnju i najavili slična predavanja i ubuduće.

Autorica izvještaja: Mihaela Cik

Autor fotografija: Dušan TončićUredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva