Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku - izvješća

Predstavljanje zbirke pjesama SEDMOGLASJE: ODJEDNOM I DJED I DIJETE

Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku organizirao je predstavljanja nove knjige pjesama Stijepa Mijovića Kočana Sedmoglasje, odjednom i djed i dijete u izdanju Matice hrvatske. Izabrane pjesme Stijepa Mijovića Kočana objavljene su u Matičinoj biblioteci Hrvatski pjesnici. Glavna urednica je Romana Horvat, a Kočanove pjesme odabrao je i pogovorom popratio Ludwig Bauer.

-Usprkos konstatacijama koje sve upućuju na raznorod­nost i složenost, kompleksnost, cjelokupan Kočanov poetski opus ipak se odlikuje nekim karakteristikama koje bismo mogli ozna­čiti kao zajednički nazivnik svih njegovih zbirki, njegove poezije u cjelini. I kada je misaono šokantan, blasfemičan s namjerom, i kada je nostalgično emotivan, i kada sklada sasvim osebujne sonete po relativno strogom uzorku, čak i sa cezurama na izabranim mjestima, i kada piše s namjerom izrazite neposrednosti, izravno u pisaći stroj, Kočan se ne izmiče tradiciji, tradiciji sasvim prepo­znatljiva književna izričaja, duboko ukorijenjena u prepoznatljivo specifičan književni jezik. Kočan osjeća taj jezik prirodno i pro­finjen – istaknuo je u pogovoru Bauer.

U čitaonici Narodne knjižnice Grad uvodno je, u ime Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku, prisutne pozdravio Davor Mojaš i predstavio ukratko pjesnički i ostali stvaralački opus Stijepa Mijovića Kočana koji je čitao pjesme iz nove knjige pojasnivši prisutnima vrijeme i okolnosti kada ih je napisao i u kojim zbirkama objavio. Mirjana Smažil Pejaković, pjesnikinja i urednica, pročitala je također nekoliko Kočanovih pjesama i fragmente iz pogovora Ludwiga Bauera objavljenog u knjizi.

Foto: Vedran Levi/Dubrovačke knjižniceUredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva