Ogranak Matice hrvatske u Donjem Miholjcu - knjige

Zdravko Živković

Kolijevka života

Pjesme i drama

Urednik: Zdravko Živković

Jedan od najboljih hrvatskih pjesnika, Zdravko Živković, opet je obradovao svoje čitatelje novom zbirkom pjesama. Njegove pjesme odišu čistoćom pjesničke misli i raznovrsnošću izraza. Svaka pjesma skriva svoju prekrasnu živopisnost u kojoj se prelijeva miran i izbrušen talent svojstven dugogodišnjem pjesničkom stvaranju.

Svakovrsnost tema privlači svojom kvalitetom opisa svakog čitatelja koji u svoj misaoni svijet želi upiti Zdravkove svakodnevice. Jedinstvenost izraza koja je svojstvena ovom pjesniku ispunjava svaki stih novim metaforama i stilskim sredstvima drugih vrsta. Oslikavanjem krajolika brojnim epitetima stvara hiperrealističnu sliku iz koje se razvija prekrasan doživljaj današnje Slavonije i Hrvatske. Sve su pjesme nanizane u mnogogodišnje povijesno razdoblje. Time je dočarano sudjelovanje davnih zbivanja u sadašnjem trenutku. Povijesni pregled donio je trag ohrabrenja u tešku svakodnevicu. Misaonost koja je svojom dubinom prožela brojne stihove i donijela novinu u ljepotu pjesme zadržala je svaki ulomak realnosti njegove osebujne ličnosti. Kršćanski pogled na svijet razotkrio je još jedan neobičan aspekt razmišljanja ovog pjesnika. Kada god progovara o svojoj boli, on to radi neobičnom profinjenošću kojom ujedinjuje miran i stručan pristup stvaranju. Bol izvire iz raznih područja opisanih u pjesmama. No, uvijek se radost prelije nad bolnom svakodnevicom. Ovakav pristup lirskom iskazu omogućuje mu da doživi nove briljantne trenutke pjesničkog mira.

Radost u istraživanju forme odlikuje sve njegove pjesme. Mnoštvo raznovrsnih strofa koje su složene u sonete s repom, petrarkističke sonete, haikue i razne druge oblike pjesničkih tvorevina iskazuju nam pjesnikovu potrebu da istraži ovo pjesničko područje. Obavezna rima omogućuje lako pamćenje pjesama i stvara osebujnu muzikalnost koja je nužna u doživljaju novih pjesničkih tonova za čitatelje. Svaka strofa je isforsirana ljepotom pojedinih stihova. Blagost izraza posebna je osobina ovih pjesama. Sve su pjesme prošarane Zdravkovim stavom daje važno biti dobar, i u boli i u radosti i da je pjesnik samo čovjek koji je pronašao još jednu ljepotu u životu koja mu omogućuje da oblikuje svoj život onako kako osjeća i voli. Pjesnik je osoba koja nam omogućuje da i mi pjevamo s njim i veselimo se postojanju, da sudjelujemo u radostima postojanja i miru koji prelazi s pjesnika na svakog čitatelja.

Iz predgovora Latinke Golić

Recenzenti: Latinka Golić, Đuro Vidmarović, Sanja Nikčević, Marko Sabljaković, Siniša Posarić

Kolijevka života

Arhiva

Klikni za povratak