Ogranak Matice hrvatske u Delnicama - izvješća

Održano 26. Goransko sijelo u Mrkoplju

I ove je godine Ogranak Matice hrvatske u Delnicama organizirao već 26. Goransko dijalektalno sijelo pod nazivom Govor mog zavičaja

Kako svake godine mladi literati posjete jednu goransku školu, tako im je ove godine bio domaćin OŠ Mrkopalj. Bogatstvo u različitosti goranskih dijalekata okupili su djecu iz skoro svih goranskih škola, u kojima ima sve manje đaka, ali se učitelji vrijedno trude očuvati svoje jezično bogatstvo. Ima tu i kajkavaca i čakavaca i štokavaca, a svima je zajednička ljubav prema rodnom kraju.

Duh i zajedništvo Gorskog kotara je ono što jačaju priredbe poput ove, rekao je Dragutin Crnić, ravnatelj OŠ Mrkopalj, pozdravivši nazočne na početku. Predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Delnicama prof.Nives Marijanović sa zadovoljstvom je pozdravila predstavnike osam goranskih osnovnih i jedne srednje škole, očekujući zanimljive pjesme i priče na „domačem“. Gost sijela bio je književnik Zlatko Pochobradsky iz Čabra. Pročitao je nekoliko pjesama na čabarskom dijalektu, a scenskim prikazom njegovih likova iz romana, Tune i Ive predstavili su se učenici Srednje škole Čabar, koje je pripremila prof.Veronika Pochobradsky.

Njegova knjiga “Vejš -(Ne) vejn“  i knjiga Branke Arh“Zad za devit uaglu“ u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Čabru bile su poklon knjige školama sudionicima 26.goranskog sijela.

Tako su osnovci iz Broda na Kupi , Brod Moravica, Delnica, Fužina, Lokava, Mrkoplja, Skrada i Ravne Gore pod vodstvom mentorica koje rade na očuvanju raznih govora u svojim mjestima predstavili svoj materinji govor : Ane Derenčinović, Dijane Arbanas i Jasne Šepac, Dragice Majnarić i Božice Pleše, Antonije Baričević, Andreje Marković i Marijane Rakas, Zore Karlović i Božane Blašković, Ive Kezele i Gordane Podobnik.

Pjevački zbor OŠ Mrkopalj s voditeljicom Danijelom Antolić i mali tamburaši KUD“Sungerski lug“ pod vodstvom Marina Tadejevića upotpunili su još jedno toplo goransko sijelo u jesenju večer  koja je goste na izlasku dočekala lepršanjem pahulja te i na taj način dočarala ljepotu Gorskog kotara.

(Dijana Arbanas)Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva