Ogranak Matice hrvatske u Daruvaru - knjige

Vlatka Daněk

Bilo jednom u Daruvaru

Činjenice i urbane legende

KNJIGA JE DOBITNICA SREBRNE POVELJE MATICE HRVATSKE 2022. GODINE

Od šetanja do knjige

U ovim tekstovima nećete naći puno datuma, brojki, godina ili stručno citiranih izvora. Time se bave mnoge druge studije lokalnih stručnjaka - polica zavičajne literature u gradskoj knjižnici dobrano je popunjena. Nažalost, ova se izdanja malo čitaju jer ozbiljne povijesne knjige i nisu baš lako štivo za prosječnog čovjeka. No, kada prošlost uklopimo u osobna sjećanja, sve dobiva drugu dimenziju.

Ova knjiga najbliže je oznaci romansirana povijest grada, a rodila se iz serije tekstova nazvanih Šećimo Daruvarom koji su 2016. i 2017. gostovali na portalu Daruvarski portfolio. Ovi bogato ilustrirani članci izlazili su u posebnoj rubrici i bili su vrlo čitani, pojedini nastavci i više od osam tisuća puta, stoga su neki doživjeli ponovno objavljivanje na internet stranici Moj portal u rubrici posvećenoj kulturi. Na prijelomu 2020. i 2021. godine otvarani su i čitani na svim kontinentima osim Afrike. Čitali su ih i smatrali vrijednim citiranja i autori više članaka na Wikipediji.

Bilo jednom u Daruvaru knjiga je u kojoj ćete naći mnoge zanimljive, vesele ili čak sočne priče o događajima iz prošlosti Daruvara koje sam od raznih sugovornika u raznim prigodama čula tijekom svog tridesetogodišnjeg novinarskog staža. Taj se materijal vrlo često nije mogao uklopiti u seriozne tekstove koji su tog trena nastajali pa su zato sada ovdje, da se ne zaborave. A to bi bila prava šteta.

S nekih drugih priča sam pak obrisala prašinu, jer su i prije mene o životu u Daruvaru pisali moji prethodnici, lokalni novinari i gradski kroničari. Daruvar je grad koji se baš i ne može podičiti spektakularnim starinama ni umjetničkim djelima, ali zato je tu puno one fine guste atmosfere urbanog središta okruženog zelenilom te tekućom i toplom vodom. A uz lječilište oduvijek je išla i zabava, muzika, badegestice i zato su zapisi o tome uvršteni u ovu knjigu jer je izvrsno nadopunjuju.

Dragi čitaoče, uživaj u njoj s isto onoliko veselja i strasti s koliko je ova knjiga nastajala. Širi njezinu slavu, prepričavaj je, istražuj i šalji dalje. Samo jedno molim, navedi da priča potječe iz ove knjige, odnosno tko je koju legendu ispričao, a tko zapisao. Jer u tom slučaju to nije nikakva urbana legenda, već puka istina.

Vlatka Daněk

Lektor: Mato Pejić
Korektor: Željko Podsednik
Recenzenti: Romana Žukina, Miloslav Sohr

Autori

Bilo jednom u Daruvaru

Arhiva

Klikni za povratak