Ogranak Matice hrvatske u Đakovu - izvješća

Predstavljanje romana MORNAREVA ŽENA Adama Rajzla

U Đakovu je 14. prosinca u rock-klubu King održana promocija trećega romana đakovačkog književnika Adama Rajzla Mornareva žena, objavljena u suizdanju Ogranka MH u Đakovu i DHK (Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski).

U ime izdavača govorio je Vlado Filić, a urednik izdanja Mirko Ćurić dao je kraći sažetak autorova stvaralaštva. Istaknuli su da je Rajzl svestran autor, koji piše pjesme i priče za djecu i odrasle. Sudbine svih likova vezane su uz autorov rodni kraj Dragotin.

Vlasta Markasović, autorica predgovora, istaknula je kako Rajzl prepoznatljivim rukopisom razvija fabulu te je i ovaj, kao i prethodni, koncipiran kao roman lika. „Saga o teškom, ali pitomom životu u diljskim brdima nastavlja se i u ovome romanu s istim posljedicama, tj. napuštanjem zavičajnog prostora i (ne)prilagodljivošću novoj sredini. Glavni lik strmoglavljen je na marginu života među brodolomnike, a zatim svrstan među životne pobjednike. Adam Rajzl trećim romanom potvrđuje se i kao dobar poznavatelj ljudske psihe. I u ovaj roman ugradio je zavičajni slavonski govor“, rekla je Markasovićeva.

Treći roman Adama Rajzla neobično je običan roman o ljubavi i mahnitosti i životnih priča koje završavaju po načelu svakome prema zasluzi. Rajlz je ljubavno-socijalnim romanom vješto opisao realizmu pripadnu temu odlaska mladića u grad i njegovo propadanje, ali sa sretnim završetkom. Radnja je kronološka, gotovo epska, i prati glavnog junaka, ali s ponekim digresijama i račvanjima u drugim smjerovima, kada autor uvodi druge likove. Likovi su precizno i duboko psihološki i jezično okarakterizirani tako da je ovo roman lika, zapravo mnogobrojnih likova opisanih u propadanju zbog svoje mahnitosti. To su priče običnih ljudi, naših rođaka, susjeda, znanaca, ispričane objektivno, ali sa simpatijom.

U glazbenom dijelu nastupili su Josip Joco Molnar, Sanja Hajduković i Kruno Štrk, koji su izveli uglazbljene tekstove sama autora i drugih slavonskih pjesnika, a odabrane ulomke iz romana čitala je Vesna Kaselj.

(Livija Reškovac)

Izvor: Vijenac, br. 595-596Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva