Ogranak Matice hrvatske u Čitluku - izvješća

Gostovanje Ogranka Matice hrvatske u Šibeniku, u Ogranku Matice hrvatske u Čitluku

Djelujući u svrsi i zadaći Matice hrvatske, OMH u Čitluku i OMH u Šibeniku razvili su bogatu i raznoliku djelatnost usmjerenu na očuvanje i promociju kulturne baštine i umjetničkog stvaralaštva, ali i plodonosnu međusobnu suradnju. Tako je 18. ožujka u okviru tradicionalne manifestacije „Uskrs s Maticom u Brotnju“, u Čitluku gostovao šibenski Ogranak. 

Šibenčani su Brotnjacima i njihovim gostima predstavili svoje likovno, književno i glazbeno stvaralaštvo, a intenzivna suradnja urodila je i pjesmom iz pera Ive Mikuličina „Neka stara ljubav plovi“.

Gostovanje je započelo u Galeriji Kluba Matice hrvatske u Čitluku, gdje je drage prijatelje dočekao prof. Andrija Stojić, predsjednik Ogranka domaćina. Prof. Stojić pozdravio je nazočne i u kratkim crtama podsjetio na suradnju u proteklom razdoblju te iskazao zadovoljstvo da se suradnja mogla nastaviti i kroz postavljanje izložbe šibenskih umjetnika simboličnog naziva „Pasija“.

Riječ je o izložbi radova 16 članova Likovnog odjela OMH u Šibeniku koji su različitim slikarskim tehnikama predočili Kristovu muku i Uskrsnuće. Otvarajući izložbu prof. Zdenka Bilušić, predsjednica OMH u Šibeniku, predstavila je autore izloženih umjetničkih djela te uz ostalo kazala:

"Ovu izložbu tvore slike šesnaest autora. Kako je križ prva asocijacija na pasiju, većina sudionika držala se klasičnog prikazivačkog kanona. Upravo radi veze s našom intimnom stvarnošću, našim mukama i borbama, ovaj motiv može biti povod i poticaj za duboko meditativno i osobno promišljanje te vječne borbe čiji smo i mi sami svakodnevni sudionici, a toga smo, napose u ovo korizmenio vrijeme, posebno svjesni… Svaki od ovih autora temom se pozabavio na svoj način u čistoj slikarskoj ili kombiniranoj tehnici."

Otvaranje izložbe slika svojim pjesničkim recitalom, uz gitarsku pratnju prof. Filipa Ljubičića, obogatile su pjesnikinje Edita Vlahov i Gojka Skorić Pelajić, kao i ženska klapa „Skradinke“.

Predsjednica OMH u Šibeniku prof. Zdenka Bilušić biranim je riječima predstavila godišnjak za promociju kulturne i prirodne baštine šibenskog kraja „Osvit“. Na izdavanju reprezentativnog časopisa čestitao joj je prof. Andrija Stojić, koji je nakon toga prepustio riječ Ivi Mikuličinu, kako bi ovaj vrsni književnik, novinar i skladatelj posjetiteljima predstavio svoju knjigu „Sjećaš li se šibenskog rujna“.

"Moja knjiga govori o slavnom šibenskom rujanskom ratu. Dakle, 16. rujna 1991. godine zloglasni Ratko Mladić sa trupama JNA i srpskim pobunjenicima došao je na šibenski most i u tom trenutku su Hrvatska i Dalmacija bile prepolovljene. Zapravo je bio otvoren put agresoru od Beograda do talijanske granice. Međutim, Šibenčani su se udružili, nosila ih je ljubav prema gradu, zbog čega mi nismo u tih osam dana porazili samo srpskog agresora, porazili smo njihovu ideologiju opredijeljenu na „naše i njihove“. Šibenik su branili svi građanin Šibenika, bez obzira s koliko prsta se krste, klanjaju li se Alahu, svi su stvarno branili grad. Pričalo se da je i ruski vaterpolist, nositelj zlatne medalje, s kalašnjikom u ruci branio Šibenik. Dakle, moja knjiga gotovo više govori o ljudskim sudbinama u tom čuvenom rujanskom ratu, a manje o ratnim operacijama. U središte sam stavio čovjeka, a tako su postupili i glavni ljudi obrane Šibenika. Naš duhovni vođa bio je Srećko Badurina, nažalost pokojni šibenski biskup, kao i šef policije Nikola Vukošić jer je u tom trenutku policija vodila obranu grada. Biskup Badurina ni u tim najtežim trenucima nije dopustio da se dogodi išta ružno među civilnim stanovništvom, bio je vođen ekumenom i željom da svi Šibenčani ostanu samo Šibenčani" rekao je autor knjige Ivo Mikuličin i naglasio kako mu je bila čast napisati pjesmu „Neka stara ljubav plovi“.

Pjesmu posvećenu Čitluku i Brotnju izvela je Ženska klape „Skradinke“.

(Andrija Stojić)Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva