Ogranak Matice hrvatske u Čitluku - izvješća

Predstavljanje knjiga Anamarije Alpeze DJEVOJKA PLAVIH OČIJU i
Paule Tomić PUT SRCA

U sklopu Tradicionalne manifestacije “Uskrs s Maticom u Brotnju” 22. veljače predstavljene su dvije knjige: „Djevojka plavih očiju“ Anamarije Alpeze i „Put srca“ Paule Tomić. Ove knjige su već odavno zaokupirale pažnju čitatelja i izazvale pozitivne kritike.

Na pisanje knjige “Put srca” Paulu je potaknulo njezino osobno iskustvo. Njezin sin Filp je dijete iz spektra autizma, stoga je htjela ukazati na duhovnu i ljudsku vrijednost osoba s poteškoćama u razvoju.

“Knjiga govori o životu i djelu Jeana Vaniera, osnivača međunarodne zajednice “Arka”, koja je udomila niz osoba s poteškoćama u razvoju. I tako pomaže da se otkrije njihova duhovna razina. Često se današnji svijet zasniva na bazi moći, snage i znanja. Svijet nalaže da moraš biti superjunak i superheroj da bi preživio dok mi zaboravljamo da su pravi junaci zapravo junaci srca”, poručila je autorica knjige Paula Tomić.

Na promociji je prikazan i desetominutni film o Filipu koji su snimali Paula i njezin suprug Nenad.

Ove promocije knjiga samo su jedne od aktivnosti koje se održavaju o okviru manifestacije “Uskrs s Maticom u Brotnju”. Aktivnosti se ne održavaju samo u Čitluku nego čak i u Hrvatskoj. Tako će se 1. ožujka Ogranak Matice hrvatske u Čitluku predstaviti i u Benkovcu.

“Mi smo još prošle godine započeli kulturnu turneju po Hrvatskoj – od Vinkovaca do Vukovara, preko Zagreba, Istre, Rijeke, Šibenika, i sad slijedi Sinj i Južna Hrvatska gdje ćemo se predstaviti sa izložbom naših broćasnkih akademskih umjetnika, njih ima 20. U sklopu izložbe bit će predstavljena i naša najnovija izdanja, osobito ona koja su pobudila veliki interes šire javnosti, prije svga misim na romane Anite Martinac kao i druga izdanja koja su dobila pozitivne kritike”, poručio je Andrija Stojić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čitluku.

Uskrs s Maticom održava se još od 1991. godine. Mnifestacija je počela s prvim danom Korizme i trajat će do Bijele nedjelje, tj. do Malog Uskrsa.Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva