Ogranak Matice hrvatske u Čitluku - izvješća

Izvedba predstave SMAK SVITA u Čitluku

Glumci iz dramske sekcije HKUD-a Didak 25. siječnja su u Hotelu Brotnjo izveli svoju predstavu Smak svita. Izvedbu nove uspješnice glumaca amatera iz Gradnića organizirao je Ogranak Matice hrvatske u Čitluku u suradnji s HKUD-om Didak.

Predstavu Smak svita napisao je profesor dramaturgije Dragan Komadina, dok je za režiju bio zadužen glumac Robert Pehar. Svojim gledateljima donose priču koja povezuje fra Didakovo i današnje vrijeme prikazujući kontrast života u dva vremenska razdoblja na istom mjestu. Radnja predstave odvija se u obiteljskoj kući u Bapskoj, no uz to što gledatelji mogu „zaviriti“ u život Tomislava i njegove majke Karoline Galić, koje muče izazovi današnjice, gledatelji također mogu, kroz dnevnik koji Tomislav čita, doznati kako je prošla prva noć dječaka Bože koji je 1917. u pratnji fra Didaka Butnića došao u Slavoniju bježeći pred gladi koja je pokucala na sva vrata u Hercegovini.

Nakon izvedbe predstave, nazočnima se u ime organizatora obratio prof. Andrija Stojić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čitluku, koji je uz prigodni dar čestitao HKUD-u Didak na fantastičnoj predstavi te istaknuo neke od aktivnosti Ogranka. Stojić je tako istaknuo bogatu nakladničku djelatnost, brojne promocije nakladničkih ostvarenja i izložbu akademskih slikara iz Brotnja koja je privukla pozornost posjetitelja u nekoliko gradova, kao i doprinos OMH u Čitluku u obilježavanju 100. obljetnice spašavanja djece od gladi. Za kraj je istaknuo:

"Do sada smo obilježavali, a i dalje ćemo u svakoj prigodi obilježavati i prisjećati se fra Didakovih sjajnih djela. Zato smo u prošloj godini objavili roman Od Franje do Franje od naše spisateljice Anite Martinac, koji, uz ostalo, zorno svjedoči o stradanju hercegovačke djece i njihovu spasitelju, vizionaru fra Didaku Buntiću. Želim vam ugodnu večer i da u duhu, zanosu i poletu našega hrvatskog, hercegovačkog domoljuba nastavite živjeti i ostanete ovdje izgrađujući bolju i sretniju budućnost."

(Andrija Stojić)Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva