Ogranak Matice hrvatske u Čitluku - izvješća

Otvorenje izložbe Ivana Hercega MOJA HERCEGOVINA,
u čast Frani Primorcu Umjetniku

Na godišnjicu smrti Frane Primorca Umjetnika, Ogranak Matice hrvatske u Čitluku organizirao je otvorenje izložbe Ivana Hercega pod nazivom „Moja Hercegovina“. Prije otvorenja izložbe u čitlučkoj župnoj crkvi za pokojnog Franu Primorca Umjetnika služena je misa zadušnica.

Večeras, kada se prisjećamo lika i djela našeg pokojnog Frane Primorca Umjetnika, upravo onako po zamisli kako smo i krenuli, ovo je prva izložba na kojoj izlažu osvjedočeni prijatelji pokojnog Frane Primorca Umjetnika. Nadam se i uvjeren sam da ćemo tako nastaviti i ubuduće, te da ćemo dogodine objaviti monografiju koja će biti posvećena Frani Primorcu Umjetniku. Duboko se nadam i vjerujem da ćemo uspjeti. Ove godine nismo ni pokušavali zbog kratkoće vremena, ali plan nam je da dogodine u ovo isto vrijeme ovdje u ovom prostoru imamo izložbu i predstavimo monografiju – kazao je prof. Andrija Stojić, predsjednik OMH u Čitluku, i najavio kako će Ogranak svake sljedeće godine 27. prosinca organizirati izložbu nekoga od prijatelja pokojnog Umjetnika i na taj način evocirati uspomene na prvoga akademskog slikara iz Brotnja koji je svojim likom i djelom obogatio našu suvremenost.

Ivan Herceg u čitlučkoj Galeriji Klub Matice hrvatske predstavio se s 23 rada izrađena u tehnici akrila na platnu, a o postavu izložbe, svoje razmišljanje govoreći o izložbi i njezinom nazivu, kulturološkom narativu, postavu i na kraju o samom autoru, iznio je Dušan Musa.

Hercegovina je kamen, krš, može i zaravan, ali s gomilama, gradinama i stećcima. Autor izborom motiva za ovaj izložbeni postav naprosto vrišti. Čovjek je tu – vidite, šuti, motivi govore, govori ciklus. Kako? Pa umjetnost nije da ja, ti, on, peti i deseti kažemo „sad ću naslikati umjetničko djelo“. Ne može to tako, umjetnost je kada autor, u ovome slučaju slikar, na platno stavlja svoju intimu, kad na platno stavlja svoje osjećaje i u ovom slučaju, izložbom ih čini javnim. To je to! Moga je autor, Ivan Herceg, ovdje na platnu izvoditi i neku igru simbola, pa bi mi onda trebali tumačiti što je, kako se to kaže „pisac htio reći“. Herceg se odlučio na jasan izraz, slika na kojoj se sve vidi. To je njegov stil… Dakle, izložba „Moja Hercegovina“ duboko je angažirana priča, čovjeka u ovom slučaju slikara koji se već izborom motiva povrijeđen pita – pa dobro što to radite od moje Hercegovine – kazao je Musa pred rodbinom pokojnoga Frane Primorca Umjetnika, članovima Matice hrvatske i ostalim brojnim ljubiteljima umjetnosti.

Hercegova je ovo petnaesta samostalna izložba, a otvorenom ju je proglasio, uz zahvalu svima koji su došli razgledati postavljena umjetnička djela slikara iz Ljubuškog, Josip Primorac, brat blizanac pokojnog Umjetnika.

Svojim nastupima učenici Osnovne glazbene škole Brotnjo glazbeno su obogatili sinoćnji program, dok je pred kraj programa u galeriji, Ivan Šunjić, član Izvršnog odbora i povjerenik za Ljubuški Udruge „Uvijek vjerni“, Hercegu za iznimnu pomoć radu Udruge i organizaciji putovanja uručio Zahvalnicu.

Autor, u čijem je bogatom opusu više od 1200 slika, iskreno se zahvalio na ukazanoj časti te se također zahvalio svima koji su došli razgledati njegovu petnaestu samostalnu izložbu.

Nakon otvorenja druženje je nastavljeno u hotelu Brotnjo na prigodnom domjenku.

(Andrija Stojić)Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva