Ogranak Matice hrvatske u Čitluku - izvješća

Predstavljena knjiga Ante Juroša KAPLJICE KRVI

Dvorana Pučkog otvorenog učilišta u Imotskom bila je gotovo pretijesna za sve one koji su htjeli nazočiti predstavljanju nove knjige autora Ante Juroša. Nakon romana “Koeficijent života“ (2009. godine), autor je objavio svoj drugi roman “Kapljice krvi“ u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Čitluku.

U ime nakladnika, Andrija Stojić objasnio je kako je došlo do realizacije ovog projekta. Ujedno, naglasio je bogatu izdavačku djelatnost Ogranka Matice hrvatske u Čitluku, koji prednjači brojem objavljenih književnih djela, ne samo u Bosni i Hercegovini već i u Hrvatskoj. Naglasio je kako stoje na raspolaganju za sva buduća kvalitetna književna djela, čak i mladim, neafirmiranim autorima, kako bi im, na taj način, pripomogli u otvaranju vrata nacionalne književne scene.
Odabrane fragmente iz samog djela pročitala je Ivana Petričević koja je potom govorila i o samom romanu:  "Već sam, nakon prve knjige, autora usporedila u mnogočemu s Pavlom Pavličićem, a sada bih napravila još i korak dalje ustvrdivši da autor prati najmodernije pripovjedačke tehnike te time drži pažnju čitatelja. Stoga, iako je ova knjiga povijesni roman, ona će biti zanimljiva i svakom onom tko povijest prati tek uzgred ili površno, ili čak nimalo."

Povijesne prilike u kontekstu radnje romana predstavio je Dragutin Koštro, koji je između ostalog naglasio:  "Autor hrabro i otvoreno progovara o mnogim temama koje se, često, u dijelu javnosti karakteriziraju nepoželjnim temama ili se o njima govori isključivo s jednog ideološkog trona. Autor je čitav taj okvir društvenog konteksta i vremena smjestio unutar jedne obitelji pa se sva događanja u društvu reflektiraju i na sve odnose unutar obitelji Hazler. Radi se o djelu koje će izazvati dosta pozornosti na književnoj sceni."

Na kraju predstavljanja autor je potpisivao knjige, koje su prisutni brzo razgrabili.

(Andrija Stojić)Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva