Ogranak Matice hrvatske u Čitluku - izvješća

Predstavljanje knjiga Anite Martinac OD FRANJE DO FRANJE i Miljenka Stojića STOPU PO STOPU u Rijeci

Uoči obilježavanja Dana sjećanja na Vukovar i Škabrnju, u prostorijama Državnog arhiva U Rijeci Ogranak Matice hrvatske u Rijeci i Ogranak Matice hrvatske u Čitluku, uz svoju dugogodišnju suradnju, uspješno su organizirali predstavljanje romana Od Franje do Franje Anite Martinac i zbirku pjesama Stopu po stopu Miljenka Stojića.

Nakon pozdravnih riječi i izraza dobrodošlice domaćina Gorana Crnkovića uslijedio je pozdravni govor i predstavljanje  Ogranka Matice hrvatske u Čitluku kojeg je u ovoj prigodi u kraćim crtama predstavio njen predsjednik Andrija Stojić.

U pozdravnim riječima gospodin Stojić je između ostalog kazao: "Večeras paleći svijeće u srcima za Vukovar i Škabrnju uz prisjećanje i na spomen svim žrtvama Domovinskog obrambenog rata, Drugog svjetskog rata i poraća, raduje nas činjenica da su romani OD FRANJE DO FRANJE i STOPU PO STOPU objavljeni u godini kad Matica hrvatska proslavlja 175. obljetnicu svog postojanja, te u sklopu obilježavanja 100. obljetnice spašavanja djece od gladi, jednog od najvećih humanitarnih pothvata u povijesti hrvatskoga naroda, koje je predvodio hercegovački franjevac fra Didak Buntić čiji je život, osim iznimne humanitarne djelatnosti, obilježila briga za zaštitu i očuvanje hrvatskoga naroda u BiH. Bila je to do tad neviđena manifestacija humanosti koja je ostavila neizbrisivi trag u kolektivnoj svijesti hercegovačkog čovjeka. Neka sve ovo izrečeno bude zalog, prinos na spomen Vukovara, Škabrinje i Herceg-Bosne koja je nastala istog dana".
Nakon razmjene prigodnih darova domaćina i gostiju uslijedilo je predstavljanje djela dvoje književnika branitelja Anita Martinac i Miljenko Stojić. Bez obzira što je riječ o dva potpuno različita djela i žanra, svojstvenih stilova autora kao i drugih karakteristika ovih dvaju knjiga, ipak se autori isprepliću zajedničkom temom. U prvom planu je uvijek vidljiva jaka ljubav prema obitelji, vjeri i domovini. U svome osvrtu na ova djela, a koja je povezao i sa drugim iskaknutim hrvatskim autorima dotičući se također zajedničke teme o godinama gladi i fra Didaku Buntiću, predstavljač Igor Žic je komparativno govorio o autorima i važnosti ovakvih radova.

Stopu po stopu naziv je nove zbirke pjesama hrvatskoga književnika, novinara i franjevca Miljenka Stojića, koja je nedavno objavljena u nakladi Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne (DHK HB) i Ogranka Matice hrvatske u Vrgorcu. Zbirku je uredio Ljubo Krmek, a recenzenti su bili Zdravko Kordić i Antun Lučić. Ovo je deveta zbirka pjesama istaknutog književnika Miljenka Stojića u njegovoj bogatoj bibliografiji koja uz pjesništvo obuhvaća i prozu, kako za odrasle tako i za djecu. Autor svojim emocijama i impresijom bilježi odjeke vremena kojima ne dopušta da postanu prah i pepeo zaborava. Ova nova zbirka zacijelo će obogatiti svaku ozbiljnu knjižnicu.

Roman Od Franje do Franje još je jedna uspješnica književnice Anite Martinac. On čini povijesno troknjižje uz romane „Medaljon“ (2015.) i „Posljednji“ (2016.). Objavljen je u nakladi Ogranka Matice hrvatske u Čitluku i u Vinkovcima, uredio ga je Miljenko Stojić, a recenzenti su prof. dr. Antun Lučić i dr. Ilija Protuđer. Već prepoznatljiva po svome stilu autorica je ponovno oduševila čitatelje odabranom temom prateći povijest gotovo čitavog stoljeća na hrvatskom tlu kroz obitelj Škrobo, koja u potrazi za mirom nekoliko puta preseljava iz Hercegovine u Slavoniju, dio fabule odnosi se i na okolicu Zagreba, a svoj život glavna junakinja završava u Puli. Vjerodostojno prateći vrijeme i političku situaciju kroz povjesne činjenice, uz bogat književni izričaj, autorica je jednostavnim stilom, pisanim lijepim hrvatskim jezikom, očarala mirom i vedrinom.

Publika je pokazala veliko zanimanje, te se nakon predstavljanja nastavilo druženje uz ugodne razgovore i broćansku Žilavku i Blatinu, te druge hercegovačke specijalitete koje su za ovu prigodu donijeli gosti iz Hercegovine.

Andrija Stojić)Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva