Ogranak Matice hrvatske u Čitluku - izvješća

Predstavljena knjiga Anite Martinac OD FRANJE DO FRANJE

U  dvorani Hrvatske kulturne zaklade Hrvatsko slovo na književnoj tribini, održanoj  09.studenog 2017., predstavljen je novi romana Od Franje do Franje autorice Anite Martinac. U ispunjenoj dvorani, unatoč brojnim kulturnim i sprotskim sadržajima koji su istog dana održavani u Zagrebu, brojna publika uživala je u vrlo zanimljivom predstavljanju.

Na samom početku književnik Stjepan Šešelj uz dobrošlicu autorici, kojoj je ovo treće gostovanje u Hrvatskom slovu, čestitao na još jednoj uspješnici stvaralaštva. Predsjednik Ogranka Matice hrvatske Čitluk Andrija Stojić, predstavljajući rad Matice, iskazao je zadovoljstvo da je i ovaj treći roman autorice Anite Martinac izašao u nakladi Ogranka Matice hrvatske u Čitluk i Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima. Što je, između ostalog prinos obilježavanju 100. obljetnice spašavanja hercegovačke djece od gladi, u povijesti ne zapamćene manifestacije humanosti i solidarnosti hercegovačkog oca sirotinje fra Didaka Buntića koja je duboko urasla u kolektivni svijest hercegovačkog čovjeka.

Akademik Mile Pešorda u svom prikazu o djelu osvrnuo se na mir i vedrinu koja očarava sa stranica romana Anite Martinac.

-Autorica je romana Od Franje do Franje Anita Martinac osjećajno i spoznajno zaronila u materinsku riječ, zavičajni glas, pritisnut teškim vrjemenitim nevoljama, nu sveudilj toliko čist i snažan da se uspijeva očuvati u svojoj nutarnjoj punini održavajući neprekinuti dia-logos s utjelovljenom Riječju, koja je svjetlo u tmini, utočište u nevremenu – istakao je akademik Pešorda

Autorici je, biranim riječima čestitao na tematskom troknjižju.

-Čestitam autorici Aniti Martinac, novoj sjajnoj zvijezdi u hrvatskom književnom sazviježđu.  Da su još među živima, zasigurno bi njezin iznimno raskošni pripovjedački dar i tvorački genij pozdravili i  naši književni velikani s hrvatskoga Juga,  Petar Šegedin i Ranko Marinković i prihvatili je kao svoju -  kazao je u svom obračanju Mile Pešorda.

Vrlo dojmljiv glazbeni prinos večeri na glasoviru dala je i akademkinja profesorica glasovira Branka Grakalić.

Autorica se u svom obraćanju zahvalila svima a posebno je među nazočnima pozdravila i istakla Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatke koji su pomogli u tiskanju ovog romana.  Također je pozdravila i predstavnike Hrvatke matice isljenika, Hrvatskog svjetskog kongresa, Hrvatskog žrtvoslovnog društvo, i druge predstavnike institucija i udruga koji su nazočili, kao i medije a posebno TV Laudato koja je pratila program. Zahvalila se i predstavljačima njenih ranijih romana, koji su također nazočili, Benjaminu Toliću, Miroslavu Međumorcu, Damiru Pešordi i Mati Kovačeviću.

-Zašto sam za ovim imala potrebu? Baš zbog toga jer pamtim razgovore sa mojom bakom dok su me u školi učili drugačije, to me natjeralo da istražujem i tragam za povijesnom istinom. Spoznaja je bila toliko bolna da sam tu esenciju osjećaja iskazala u ova tri romana - kazala je autorica.

Andrija StojićUredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva