Ogranak Matice hrvatske u Čitluku - izvješća

KUŠANJEM MLADOG VINA završeni Dani Matice hrvatske u Brotnju

U petak 3. studenoga je u hotelu Brotnjo upriličena devetnaesta tradicijska manifestacija „Kušanje mladog vina“. Manifestacija je to kojom, u najvećem vinogorju BiH, završavaju Dani Matice hrvatske u Brotnju, a za ovu prigodu Ogranak Matice hrvatske Čitluk pripremio je cjelovečernji program.

Program je započeo otvaranjem izložbe akademske slikarice Stele Dumančić Čuturić. Izložbu pod nazivom „Daljine me vuku“ u Galeriji Klub Matice hrvatske Čitluk otvorila je Zdenka Bilušić, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Šibeniku.
Pohvaljujući aktivnosti Ogranka Matice hrvatske Čitluk, gospođa Zdenka Bilušić kazala je kako je raduju uspjesi OMH u Čitluku i da se nada još boljoj suradnji između šibenskog i čitlučkog ogranka, te kazala kako Stela Dumančić Čuturić zametke svoje slikarske preokupacije traži i pronalazi u stihovima, a u slučaju izložbe koja će u Čitluku biti postavljena do 3. prosinca autorica je inspiraciju za stvaranje slika pronašla u vlastitim stihovima.
Akademska slikarica iz Šibenika velika je zaljubljenica u pjesmu pa ni ne čudi da i za stvaranje slika inspiraciju pronalazi u stihovima, a budući da je Stela Dumančić Čuturić i članica ženske klape „Skradinke“ posjetitelji izložbe mogli su uživati i u odličnoj glazbi.


Inače, cijela večer protekla je u znaku šibensko hercegovačkog prijateljstva pa je nakon otvorenja izložbe predstavljena i knjiga Ive Mikuličina „Moj Šibenik dušu ima“.
Ivo Mikuličin poznati je šibenski novinar, sportski radnik, ali i klapski voditelj pa je i predstavljanje knjige „Moj Šibenik dušu ima“ svojim nastupima obogatila ženska klapa „Skradinke“.
Nakon što je prof. Andrija Stojić predstavio Mikuličina i Slavu Antina Bagu, čiji je roman „Stvarni snovi“ sinoć također predstavljen, Mikuličin je nazočnima u hotelu Brotnjo kazao kako je baveći se različitim poslovima upoznao mnogo Hercegovaca i zavolio Hercegovinu.
Govoreći o svojoj knjizi Mikuličin je kazao da ona zapravo govori o mentalnom sklopu i o istaknutim ljudima šibenskog kraja. Svoje mjesto tako u knjizi imaju brojni koje je autor upoznao obavljajući različite poslove, a posebno mjesto pripada velikanima Draženu Petroviću, Ivi Brešanu i Arsenu Dadiću kroz koje se na lijep način opisuje karakter Šibenika, grada koji se nikada nije predavao. Grad je to koji se nije predavao ni u Domovinskom ratu, a u trenucima kada je agresor prijetio da će prepolovit Hrvatsku, Ivo Mikuličin ističe da se u Šibeniku osjetila pomoć i razumijevanje iz Hercegovine. Ratne godine bile su izuzetno teške, a upravo o Domovinskom ratu u svojoj najnovijoj knjizi progovara Slavo Ante Bago. Bago je svoju najnoviju knjigu naslovio „Stvarni snovi“ a o knjizi je uz autora govorio i fra Miljenko Mića Stojić, recenzent knjige. Bago je „Stvarne snove“ zamislio kao posljednji dio „Posuške trilogije“. Prva dva govorila su o jugokomunizmu i našoj borbi s njim. Ovaj, pak, govori o Domovinskom ratu, ali i on je itekako natopljen tim jugokomunizmom. Ista zvijezda petokraka sijala je smrt uvijek jednako. Razlika je samo u tomu što su glave ispod kapa na kojima je bila sada govorile da pripadaju nekomu drugom. Onima na koje se pucalo bilo je svejedno. Svaki metak ubija – kazao je fra Mića i dodao da u romanu koji nema glavne likove snažno odjekuje bilo puka i da se autor uz sve ostalo u romanu vješto koristi pjesmama, aforizmima i mudrim izrekama.
Autor romana u kratkim crtama predstavio je svoje cjelokupno stvaralaštvo, a poseban naglasak stavio je na „Posušku trilogiju“ i zahvalio svim koji su sudjelovali u izdavanju romana.

Tradiciju kušanja mladog vina posjetiteljima hotela Brotnjo predstavio je prof. Andrija Stojić, predsjednik OMH Čitluk. Stojić je nakon predstavljanja tradicijske manifestacije prvi natočio vino iz bačve s mladim vinom, a nakon toga vino su kušali i odličnim ocijenili fra Miro Šego, župnik župe Krista Kralja Čitluk, Jadranka Knežević, pročelnica Transfuzijskog centra SKB Mostar, Marin Radišić, načelnik općine Čitluk, autori čije je stvaralaštvo predstavljeno ranije tijekom večeri i prof. Andrija Stojić. tski radnik, ali i klapski voditelj pa je i predstavljanje knjige „Moj Šibenik dušu ima“ svojim nastupima obogatila ženska klapa „Skradinke“.
Načelnik općine Čitluk Marin Radišić nakon kušanja zatvori je drvenu bačvu iz koje je kušano vino, a prije nego su se ostali mogli uvjeriti u novi uspjeh broćanskih vinara, vino i hranu pripremljenu za ovu prigodu blagoslovio je fra Miro Šego.

Uz ugodno druženje posjetitelji kušanja vina imali su priliku uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi, vinima iz broćanskog i šibenskog kraja, a ruku pod ruku s vrhunskim vinima do dugo u noć išla je i pjesma koju su predvodile članice ženske klape „Skradinke“ i članovi HKUD Brotnjo.Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva