Ogranak Matice hrvatske u Čitluku - izvješća

Otvorena izložba Branka Imrovića CRTAČEV DNEVNIK

Izložba akademskog kipara i crtača Ivana Branka Imrovića pod nazivom „Crtačev dnevnik“ otvorena je sinoć u okviru programa 62. Dana berbe grožđa. Drugog dana tradicionalne turističko-kulturno-gospodarstvene manifestacije posjetitelji Galerije klub Matice hrvatske u Čitluku mogli su razgledati Imrovićeve crteže, kompozicije, crteže u bocama i ostale u mjetnikove radove za kojeg je crtanje strast, ali i način razmišljanja.

- Ivan Branko Imrović svakodnevno s crtežima ispisuje intimni dnevnik, svoje impresije, misli, osjećanja i uspomene… često bilježi svakodnevne susrete, portretira drage mu osobe iskazujući svoju duhovnost, svoj umjetnički izričaj. Večeras smo i sljedeći mjesec dana u prigodi pogledati Imrovićev „Crtačev dnevnik“, naizgled ležerno i neorganizirano sve te skice i crteži funkcioniraju unutar strogo zadanog sustava. Crteži u boci nas asociraju na ove dane berbe grožđa i pijenje vina. Vino se pije iz boca, naravno iz puno boljih i otmjenijih, no zato je u ovim bocama sadržaj s puno emocionalne žestine, s notom intrigantnog, umjetnikova sposobnost kojom djelo postaje i ostaje bljesak umjetničke kreativnosti – kazao je na početku sinoćnjeg programa prof. Andrija Stojić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Čitluk.

Sam autor, nakon uvodnog pozdrava, uputio je zahvalu svim posjetiteljima što su svojim dolaskom uveličali trenutak kada se njegovi radovi prezentiraju onima koji su došli na otvorenje izložbe, ali i onima koji će posjetiti galeriju Ogranka Matice hrvatske Čitluk do 15. listopada.

- Matica hrvatska od početka svog obnoviteljskog djelovanja je stalno suorganizator Dana berbe grožđa. Za nas je to najznačajnija manifestacija u općini Čitluk. Dani berbe grožđa ove se godine održavaju 62. put, a OMH Čitluk svake godine da svoj obol da ova manifestacija dobije štih umjetnosti i kulture. Iznimno smo počašćeni kada nam dođe akademski kipar i crtač sa svojim dijelima i ovdje kod nas postavi izložbu, posebno kad on dođe iz našeg Zagreba – kazao je Predrag Smoljan, predsjednik Organizacijskog odbora Dana berbe grožđa i predsjednik Općinskog vijeća Čitluk.

Nakon izrečenog Smoljan je nazočne pozvao da nastave posjećivati program Dana berbe grožđa i izložbu proglasio otvorenom.

U sljedećih mjesec dana posjetitelji galerije moći će razgledati Imrovićeve skulpture i crteže. Pored uobičajenih crteža koji nastaju kada umjetnici posegnu za olovkom i papirom, posjetitelji mogu razgledati i crteže koje autor stavlja u boce.

(Andrija Stojić)Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva