Ogranak Matice hrvatske u Čitluku - izvješća

Održana tradicionalna književno-glazbena večer SUSRETI POD HRASTOM

Tradicionalna književno - glazbena manifestacija „Susreti pod hrastom“ posvećena pokojnom pjesniku Krešimiru Šegi održana je 28. srpnja u Čerinu. Prisjećanje na pokojnog Krešimira Šegu uz slavljenje lipe riječi organizirali su Ogranak Matice hrvatske u Čitluku, Župa sv. Stjepana Prvomučenika – Čerin i Društvo hrvatskih književnika Herceg – Bosne.

U ime organizatora dobrodošlicu okupljenima poželjeli su fra Tihomir Bazina, župnik župe sv. Stjepana Prvomučenika - Čerin, prof. Ivan Sivrić, predsjednik  Društva hrvatskih književnika Herceg – Bosne i prof. Andrija Stojić, predsjednik Ogranka Matice Hrvatske u Čitluku.

Svojim dolaskom proslavu je uveličao akademik Luko Paljetak, a uz velikana hrvatskog pjesništva u programu su nastupili: Anita Martinac, koja je ujedno bila i moderatorica, fra Miljenko Stojić, Ivan Sivrić, Ivan Baković, Ante Bošnjak, Stanko Krnjić, Miljenka Koštro, Snježana Vesna Lovrić i Ivo Raguž, dok su glazbeni doprinos manifestaciji dali učenici Osnovne glazbene škole Brotnjo iz Čitluka.

Akademik Luko Paljetak rado se odazvao na poziv Ogranka Matice hrvatske u Čitluku za sudjelovanje u programu književno - glazbene manifestacije „Susreti pod hrastom“ posvećene Krešimiru Šegi. Ovom prigodom akademik Luko Paljetak  govoreći o svom dragom prijatelju koji je dao nemjerljiv doprinos širenju lijepe riječi je ovom prigodom između ostalog kazao:  „On hoće pisati, svaki put kao prvi put, graditi pjesmom kuću riječi, podizati joj stojne zidove građene „ od pjesme onih koji je nastanjuju“ (Stojna kuća), stvarati kuću koja, koliko god je ukorijenjena, „putuje s tobom“ i to nije paradoks, jer to je kuća veča od kuće, u njoj je stanar domovina, „oganj s ognjišta obasjava pjesmu“ za ljubav u njoj, jer te kuće nema bez ljubavi. A murva pred njom ne raste samo zato da u nju ponovno dođe proljeće nego i za one što u toj kući odlijevaju, da djetetu što je u kući izvedu „zipku pod murvu“ (Stojna kuća). Krešimir Šego govori o slikama. Jedna od njih jest: „Slika koja se ponavlja“;/kuća, pred njom odrina, žena,/ stablo rasprslo u nebo“.. On je „onaj koji što sliku, dalek, /iz kuća i ljeta sastavlja“, prilagođava životu svoje riječi, ili još točnije: „Onaj što sliku otčitava /postaje njezina vatra// pepeo koji se ponavlja“ (zavičaj iznutra). Eto slike stojnoga života, života kojeg nema bez pepela „koji se ponavlja“, bez onoga koji „postaje njena vatra“…

Prvi Susreti po hrastom održani su 2. lipnja 2005. godine na prijedlog i inicijativu Andrije Stojića i pokojnoga Krešimira Šege pod nazivom „Večeri pjesništva i glazbe“ u povodu obilježavanja 100. obljetnice Osnovne škole Čerin i 14. obljetnice obnoviteljskog rada Ogranka Matice hrvatske Čitluk. Ideja vodilja za pokretanja Susreta bila je oživljavanje uspomena na pokojnoga fra Janka Bubala, koji je 32 godine bio na službi u župi u Čerinu i rado bi se susretao sa prijateljima i književnicima ispod hrastova u župnom dvorištu, no Susreti pod hrastom svake su godine posvećeni drugom odabranom književniku.

Ove godine manifestacija je bila posvećena višestruko nagrađivanom istaknutom umjetniku koji je za cjelokupno djelovanje u svibnju 2015. godine posthumno nagrađen Nagradom Općine Čitluk za životno djelo.

(Andrija Stojić)Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva