Ogranak Matice hrvatske u Čitluku - izvješća

Nagradama PRIVATNO I JAVNO nagrađeno troje mladih umjetnika u Čitluku

Petnaesta međunarodna izložba u organizaciji ULU En Face s 34 autora iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovačke i Gruzije održana je u obiteljskom vrtu Andrije Stojića, predsjednika OMH Čitluk.  Uz izložbu umjetničkih radova  predstavljena je  i knjiga „Simbolika crteža“ autorice doc. dr.art. Silve Radić, članice ULU En Face.

Na početku svečanosti dobrodošlicu brojnim umjetnicima i ljubiteljima umjetnosti poželjeli su Vesna Vuga Sušac, moderatorica programa, i prof. Andrija Stoji. Gospođa Vuga Sušac podsjetila je okupljene kako je idejni začetnik i osnivač ULU En Face sveučilišni profesor Nikola Vučković koji je ujedno i pokretač izložbe „Privatno i javno“.

Nagrade kao i sama izložba osmišljene su prvenstveno kao potpora i poticaj za mlade umjetnike stasale na Akademiji likovnih umjetnosti u kojoj prof. Vučković i njegova supruga Dragana rade i direktno“oblikuju“ te mlade studente-umjetnike i grade uvijek novu i autentičnu likovnu scenu – kazala je Vesna Vuga Sušac.

Radove mlađih autora ocjenjivao je stručni žiri: povjesničarka umjetnosti Inga Dragoje-Mikulić (Mostar), akademska slikarica Andrea Musa (Split), akademski kipar Aleksandar-Saša Bukvić (Sarajevo), akademski slikar Bane Milenković (Zagreb) i akademski kipar prof. Nikola Vučković, predsjednik ULU En Face (Metković), a žiri je, ocijenivši pristigle radove, donio odluku o dodjeljivanju tri jednakovrijedne nagrade „Privatno i javno“. Tako su na 15. međunarodnoj izložbi „Privatno i javno“ nagrađeni: Marina Ćorić iz Zadra, Ana Šimić iz Mostara i Marko Ramljak iz Zadra, svi troje ovogodišnji diplomanti ALU Široki Brijeg.

Dobitnike ovogodišnjih nagrada proglasila je dr. art. Dragana Nuić Vučković koja je čestitala nagrađenim autorima i svim izlagačima na fantastičnim radovima. Gospođa Nuić Vučković uz autoricu Silvu Radić bila je i predstavljačica knjige „Simbolika crteža“ o kojoj je, uz osvrt na sadržaj podijeljen u osam cjelina, kazala:

- Raditi na jednoj ovakvoj knjizi zahtijevalo je mnogo truda i odricanja, te istodobno stvarati likovne cikluse u kojima Silva konstantno propituje i nadograđuje manifestiranje simbola u likovnom djelu, njihovu čvrstu poveznicu sa životom i čovjekom kao recipijentom u današnjem svijetu koji je jedna globalna slika simbola. Još bih dodala da je tijekom ovih osam godina koliko se bavi ovom tematikom, Silva Radić ostala svoja i da istinski živi ono što radi, te da vješto koristi svu punoću i ljepotu akromatskog. Knjigu bih svakako preporučila kao obvezno edukativno štivo svim našim studentima, ali i svima koji žele „otvoriti“ svoj osjet vida i osloboditi ga od naučenog načina gledanja.

Autorica knjige zahvalila je na biranim riječima, također zahvalila svim posjetiteljima i zaslužnima za izdavanje knjige, te je pročitala ulomak iz knjige.

Nakon predstavljanja knjige „Simbolika crteža“ Andrija Stojić, predsjednik OMH Čitluk, proglasio je izložbu otvorenom, a nakon razgledavanja izložbe okupljeni su mogli uživati u prijateljskom druženju uz bogatu trpezu koju je za svoje goste ovom prilikom pripremila obitelj Stojić.

(Andrija Stojić)Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva