Ogranak Matice hrvatske u Čitluku - izvješća

Predstavljena knjiga Slave Antina Bage POSUŠKA TRILOGIJA

Posuška triologija“ koju čine romani „Račvaste staze“, „Oaza vire, ljubavi i nade“ i „Stvarni snovi“ autora Slave Antina Bage predstavljena je 28. srpnja u posuškoj kinodvorani.

Tri su to romana koja obrađuju hrvatsku povijest s pogledom iz Posušja. Pisana su izvornom ikavicom i kako su zaključili predstavljači Ljubo Krmek i Stjepan Galić odlična literatura za one koji žele doznati o hrvatskoj povijesti.

Autor ovih knjiga Slavo Antin Bago na  predstavljanju nije govorio o svojim djelima nego je iskoristio priliku zahvaliti se svima onima koju su na bilo koji način sudjelovali u nastanku ovih knjiga, onima koji su sudjelovali u posuškom predstavljanju, a pogotovo onima koju su večeras u velikom broju došli podržati njegov rad. Zato su književnici Ljubo Krmek i Stjepan Galić dali svoje recenzije. Tako je Ljubo Krmek u svojoj recenziji naslovljenoj „Otpor zlu s krunicom i pjesmom“ kazao kako je namjera autora u ovoj najnovijoj knjizi bila svjedočiti jedno vrijeme u romanesknoj formi i to istinom i činjenicama. „Vrijeme je to koje je hrvatskom narodu donijelo dugo očekivanu borbu. Na kakvom se nakovnju kovala hrvatska sloboda, najbolje govore činjenice koje se nižu kroz formu razgovornog, dijaloškog pripovijedanja na posuškim sijelima. Autor je nastavio dobro utabanim stopama,istim ritmom kao i u predhodnoj knjizi. Malo pisme, pa malo povisti, sve prošarano narodnom mudrošću, a začinjeno sočnom ikavicom,“ kazao je Krmek.

I dok su prva dva djela govorila o događajima od 1950. do 1990. godine, u romanu „Stvarni snovi“ koji se sastoji od 14 poglavlja, govori se o događajima u drugoj polovici 20. stoljeća.

Radnja počine u malom, ali lijepom posuškom selu Glavica. Tu se uglavnom sastaju skupine ljudi različitih uzrasta, dobi i zanimanja, mjesta rođenja i življenja prije ratnih događaja, a okupljanja su u podrumima skloništima ili na čatrnji. Tako doznajemo o strahotama u Vukovaru, Škabrnji, Dubrovniku, Sarajevu, Mostaru… Pisac je roman posvetio braniteljima u Domovinskom ratu, a književnik Stjepan Galić dodaje kako je Bago svojim romanom ispjevao himnu slobodi Hrvata u Hercegovi, Bosni i Hrvatskoj. „Ovo je roman u kojem snažno odjekuje bilo puka. Nema uljepšavanja, ima samo želje ostati svoj na svome i to dopustiti drugima. Zbog toga se u romanu likovi ponekad čude kako se i zašto sve odigrava. Ne mogu to shvatiti. Njihov duh drugačije otkucava,“ napisao je fra Miljenko Stojić u pogovoru Baginog romana „Stvarni snovi“, koji je izašao u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Čitluku.Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva