Ogranak Matice hrvatske u Čabru - knjige

Branka Arh

Zad dȩvit uaglu

Branka Arh: Iza devet uglova
"Zad dȩvit uaglu naziv je najnovije zbirke pedeset sedam pjesama u prozi pjesnikinje i povjesničarke umjetnosti Branke Arh. Iza devet uglova, o tome se radi. Izazivački i provokativno, hrabri je čitatelj pozvan krenuti i zaviriti jednim po jednim - od prvog do devetog.
Govoreći o žanru, u ovoj je zbirci Arh učinila minimalni pomak: od uobičajenog izražavanja kratkim stihom bez interpunkcije, prešla je u međuprostor pjesama u prozi. Govoreći o jeziku u kojemu piše, pomak je znatno veći: od standardnoga hrvatskog prelazi na zavičajni kajkavski idiom rodnoga Tršća koji zvuči toliko nedostupno i arhaično da ga, čitajući, a pogotovo slušajući autoričinu zvučnu interpretaciju, doživljavamo upravo kao prajezik i zamjećujemo raskoš njegovih šumova, ritmičnosti, doživljavamo ga kao bajanje i čaranje koje nas odvodi u svijet s one strane.
Govoreći o temama i motivima, zamjećujemo raznolikost: prisjećanja na djetinjstvo u zavičaju obavijenom mirisom smreka i šiljcima planina, kruga obitelji. Tu su njezini neizbježni motivi sjena, mjeseca, vrata, lastavica...
Kada piše na standardu, Arh stvara neprohodne ili teško prohodne kriptograme. Odabravši govor rodnoga Tršća kao medij za komunikaciju s čitateljem, dobila je više mogućnosti. Branka Arh dosegla je vrhunce umjetničkoga potencijala hrvatskoga standardnog jezika, a ovom zbirkom pjesama u prozi dokazuje da je to isto u mogućnosti napraviti i s lokalnim kajkavskim idiomom Tršća."
- Milica Žužić, iz Pogovora

Uz knjigu priložen je audio zapis na CD-u.

Autori

Zad dȩvit uaglu

Arhiva

Klikni za povratak