Ogranak Matice hrvatske u Čabru - knjige

Andrija Zbašnik

VEJA

Povijesne iskrice iz čabarskog kraja

Iz riječi urednika

Pred vama je zanimljiva, šarolika knjiga. Vrijedna je za nas koji se volimo prisjećati mladosti i odrastanjau krugu dragih i zanimljivih ljudi, ali vrijedna i za današnje mlade generacije koje žele saznati kako se njihov zavičaj razvijao, kako se živjelo,je lito bilo sporije ili ubrzano kao danas. Ovu knjigu možemo okarakterizirati i kao svojevrsnu monografiju autora koji opisuje periode svoga djetinjstva i svoje obitelji, čabarske slikare koji su ga inspirirali da sei sam bavi slikarstvom, svoje kolekcijei svoj umjetnički rad. Od gimnazijskih dana Andrija Zbašnik skuplja stare fotografije, dokumente, novinske članke o čabarskom kraju, vodi kronologiju dogadanjao svome Pargu i Čabru. Svutu baštinu čuvaoje u starim koferima. Kad bijedan napunio, zatvorio bi ga i spremio. Tako je pohranio četiri koferai otvorio ihje prije trigodine. Zajedno
smo pregledali te materijale, odabrali povijesne iskricei uredili ovaj, po nama, interesantan sadržaj. Autor je već upočetku pripreme sadržaja knjige rekao da će to biti "Veja", što znači samojedna grana stoljetnog i razgranatog stabla neiscrpne baštine.

U predgovoru "Veje" autor je napisao: "Nastojao sam da knjiga bude vrijedna pokoljenjima, a meni da, onako okićena uspomenama koje su se tijekom moga života nagomilale, bude priznanje u zaokruživanju životnih nastojanja i pomogne mi na putu prema vrtovima" do kojih naši pogledi ne dopiru." Ovo osjećajno razmišljanje autora moglo bi nas potaknuti da i sami postanemo dosljedniji ukreativnom vrjednovanju i čuvanju baštine. Svaki čitatelj ove knjige lako će zaključiti da ona nije niti strogo znanstvena, niti strogo povijesna, ali da je posebna, da je toplai da je dobro došla u svaki naš dom.

Knjiga je izdana prigodom 140 odina djelovanja Matice hrvatske u Čabru (1877-2017)

VEJA

Arhiva

Klikni za povratak