Ogranak Matice hrvatske u Čabru - izvješća

Otvorena izložba slika Andrije Zbašnika
MOJ PONOVNI SUSRET SA SVEČNJAKOM

U povodu 30. obljetnice „Galerije Vilima Svečnjaka“ u Čabru, Narodna knjižnica „Ivan Žagar“ i Ogranak Matice hrvatske u Čabru postavili su izložbu slika likovnoga umjetnika Andrije Zbašnika pod naslovom „Moj ponovni susret sa Svečnjakom“.

Izložba slika izložena je i otvorena na Svečanoj skupštini OMH u Čabru 1. prosinca, a o slikama i Galeriji govorio je autor Andrija Zbašnik. Za posjetitelje izložba je postavljena u prostoru knjižnice OMH u Čabru, u dvorcu Petra Zrinskoga i može se razgledati svaki dan tijekom mjeseca prosinca 2017. godine.

Godine 1987., za Dan Općine Čabar 12. rujna, otvorena je Donacija od 30 slika  odabranih od samog Vilima Svečnjaka i privremeno postavljena u Domu kulture u Čabru.  Svečnjak je želio da njegova Galerija bude postavljena u dvorcu Petra Zrinskog. Poslije obnove dvorca osnovana je „Galerija Vilima Svečnjaka“ i uz njegovu nazočnost otvorio ju je 10. studenoga 1990. godine akademik Vlatko Pavletić. Galeriju je zatim proširena s još 15 umjetničkih djela.

Andrija Zbašnik je i najzaslužniji što je Čabar dobio tu Galeriju. O Vilimu Svečnjaku, njegovom djetinjstvu provedenom u Čabru, susretima s njime, postavljanju i otvorenju Galerije Andrija piše na 20 stranica u svoj knjizi „Veja“ (Ogranak MH u Čabru, 2017.).
Djela izložena na ovoj izložbi autor je naslikao prema uzoru. I sam Svečnjak kad je vidio prve Zbašnikove radove „Po Svečnjaku“ između ostalog je zapisao „… Već sam mu u više navrata čestitao na njegovom talentu, a sada to ponavljam s iskrenim zadovoljstvom. Čestitam kolegi Andriji, odani Vilim Svečnjak.“

Na kraju što reći … velika ti hvala Andrija.

(Ivan Janeš)

fotografije: Alen LešUredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva