Ogranak Matice hrvatske u Čabru - izvješća

Održana svečana skupština u povodu 175. obljetnice djelovanja Matice hrvatske i 140. obljetnice djelovanja Ogranka Matice hrvatske u Čabru

Ogranak Matice hrvatske u Čabru obilježio je ovogodišnje obljetnice: 175 godina Matice hrvatske, 140 godina djelovanja Matice hrvatske u Čabru i 25. obljetnicom obnovljena rada Ogranka

Ogranak Matice hrvatske u Čabru obilježio je ovogodišnje obljetnice: 175 godina Matice hrvatske, 140 godina djelovanja Matice hrvatske u Čabru i 25. obljetnicom obnovljena rada Ogranka.


Ogranak je predstavio svoj rad i djelovanje u Rijeci i Zagrebu, a pokrovitelj tih obilježavanja bila je Primorsko–goranska županija.
Svečanom skupštinom Ogranka u petak 1. prosinca u školi Tršće održano je završno obilježavanje ovih naših značajnih obljetnica. Svečanu skupštinu otvorio je  vodio Ivan Kvesić, tajnik OMH u Čabru, pozdravivši sve matičare i goste, te naglasio kako Matica brine o hrvatskoj baštini i promiče vrijednosti zajednice od osnutka do danas. Biranim riječima opisao je kako čabarski Ogranak vjerno baštini kulturu i povijest čabarskog kraja.
Zatim je predsjednik Ogranka Ivan Janeš predstavio pripremljeni Ljetopis čabarske Matice. Janeš je istaknuo kako ideja matičarstva na čabarskom području seže od samog osnivanja Matice ilirske 1842. godine kada se spominje Augustin Žagar, kapelan u Čabru, kao aktivist Matice. Matica hrvatska djeluje u čabarskom kraju od 1877. godine, a njeni članovi zaslužni su za osnivanje hrvatskih čitaonica, glazbenih sastava, sokolskih društava i organiziranju kulturnih i političkih skupova do 1941. godine. Rad čabarskih članova Matice do 1990. g. proživljavao je sve ono što se događalo diljem Hrvatske. U samostalnoj Hrvatskoj Ogranak u Čabru obnovljen je 17. lipnja 1992. godine. Janeš je istaknuo najznačajnije uspjehe u  očuvanju i njegovanju kulturne baštine, održanim manifestacijama, priredbama, tribinama, te vrlo plodnu izdavačku djelatnost od 80 izdanih knjiga. Ogranak je pridonosio i pridonosi očuvanju kulture i života u tom jedinstvenom hrvatskom kutku – gnijezdu Petra Zrinskog.

Prigodom Svečane skupštine otvorena je i izložba likovnog umjetnika Andrije Zbašnika „Po Svečnjaku“ kojom je obilježena 30. obljetnica Galerije Vilima Svečnjaka u Čabru. Tim povodom Skupštini se obratio prigodnim rječina Andrija Zbašnik.

OMH u Čabru u ovoj prigodi dodijelio je Zahvalnice za suradnju i doprinos u radu Ogranka Primorsko-goranskoj županiji, Gradu Čabru, Matici hrvatskoj, te zaslužnim tvrtkama, ustanovama i udrugama. Pozdravne riječi uputili su Ivan Šoštarić u ime gospodarstvenika, Nada Glad u ime autora i župnik vlč. Mato Berišić.
U nastavku je Zlatko Pochobradsky, predsjednik povjerenstva, dodijelio nagrade najboljim mladim pjesnicima za pjesme pisane čabarskim govorima: Lani Zbašnik (I.-IV. raz.OŠ) pjesmom  Pikapolonka, Mateju Košmrlu, (V.- VIII raz.OŠ), Ṷoknu i Ninu Starčeviću (SŠ), pjesmom Stejna. Pročitani su nagrađeni radovi.
Glazbeni dio večeri uveličao je domaći kantautor Matija Turk.
Svečana skupština završila je ugodnim druženjem.

(Ivan Janeš)

fotografija: Alen LešUredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva