Ogranak Matice hrvatske u Čabru - izvješća

Održano predstavljanje knjige Branke Arh Zad za dȩvit uaglu

Ogranak Matice hrvatske u Rijeci organizirao je 7. studenoga, u izložbenom prostoru Državnog arhiva u Rijeci, predstavljanje knjige „Zad za dȩvit ṷaglu« (Iza devet uglova) hrvatske pjesnikinje i povjesničarke umjetnosti Branke Arh.
Goran Crnković predsjednik OMH u Rijeci pozdravio je sve nazočne, autoricu i predstavljače knjige u ime Ogranka, i zahvalio se velikom odazivu publike. Naglasio je da je Branka Arh u izdanju OMH Rijeka do sada objavila četiri zbirke pjesama (Uan, 2006., Htu i Nei, 2008., Topot. Tko komu dolazi, 2012.  Z, 2015.), a ovu petu zbirku, pjesama u prozi na narječju Tršća koju sada predstavljamo, u izdanju OMH u Čabru.  
Predsjednik Ogranka MH u Čabru i urednik knjige Ivan Janeš također je pozdravio sve prisutne, te predstavio autoricu i njen dosadašnji rad, nakladnika OMH u Čabru, te prezentirao uređivanje knjige. Posebno je istaknuo grafičko uređivanje knjige u izvedbi Vesne Rožman.  
Predstavljanje su nastavile Silvija Benković, predsjednica Društva hrvatskih književnika ogranak u Rijeci i mr. sc. Milica Žužić, recenzentica zbirke, koje su publiku oduševile čitanjem proznih pjesama na književnom jeziku. One su i kroz dijalog s autoricom, a posebno autoričinim izvođenjem proznih pjesama na dijalektalnom izričajem uspjele oduševiti publiku, koja ne poznaje taj dijalekt, a to su nagradili spontanim pljeskom.

Ovim uratkom Branka Arh uvelike obogaćuje hrvatsku dijalektalnu književnost, osobito čabarske govore kao još jedno hrvatsko nematerijalno kulturno dobro. Vrijednost  knjizi daje i nosač zvuka (CD) koji omogućuje uz čitanje i pažljivo slušanje  pjesama u izvođenju autorice.
Prije domjenka, autorica Arh zahvalila se svima uključenima u realizaciju zbirke te okupljenoj publici na dolasku.

Ivan JanešUredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva