Ogranak Matice hrvatske u Čabru - izvješća

Predstavljena zbirka pjesama Branke Arh Zad za dȩvit ṷaglu

OMH Čabar predstavio je 7. listopada u Osnovnoj školi „Petar Zrinski“ Tršće knjigu Zad za dȩvit aglu (Iza devet uglova) – zbirku pjesama u prozi, dijalektalnim izričajem, pjesnikinje i povjesničarke umjetnosti, Branke Arh.

Ivan Janeš predsjednik Ogranka i urednik knjige pozdravio je sve nazočne, autora i uzvanike, u ime OMH u Čabru i zahvalio se na velikom odazivu. Naglasio je da je ovo predstavljanje knjige dio programa obilježavanja 175. obljetnice Matice hrvatske, 140 godina djelovanja Matice hrvatske u Čabru, 25. obljetnice obnovljenog rada Ogranka Matice hrvatske u Čabru pod pokroviteljstvom naše Županije. Kroz PowerPoint prezentaciju nastavio je s predstavljanjem rada i uspjeha Ogranka, te je posjetiteljima predstavio autoricu i njezin dosadašnji rad te prezentirao uređivanje knjige. Posebno je naglasio da je ovom knjigom Branka Arh uvelike obogatila dijalektalnu književnost, osobito naše čabarske govore. Izazov za čitatelje je i CD s interpretacijom pjesama od autorice koji omogućuje uz čitanje i pažljivo slušanje  pjesama.

U nastavku o knjizi je govorila recenzentica dr. sc. Marija Malnar Jurišić i naglasila kako je autorica u knjizi otkrila svoje skrivene misli, čežnje, zapažanja... Učinila je to ne samo izborom motiva i slika već i izborom jezika, svojeg, organskog. Medij kojim se odlučila izraziti predstavlja njezin iskonski glas, onaj kojim progovara najdublji dio njezina bitka. Dopustila nam je tako Branka da zavirimo u njezin najintimniji dio, ono što ona jest, kako razmišlja, što osjeća. A sve to čini na svome tršćanskom, sjousken pamejnke...

            Zatim je moderator predstavljanja zbirke, novinar Novog lista Marinko Krmpotić kroz neposredni dijalog s autoricom predstavio posjetiteljima autoricu i njene prozne pjesme. Povlastica je bila slušati pjesme iz usta autorice Branke. Oduševljena publika nagradila je pljeskom nakon svake izvedene prozne pjesme.

            Predstavljanje knjige uveličao je i mladi učenik Glazbene škole Jakov Malnar koji je na klaviru izveo pjesme E. Neupert Nr. 27. I Maj od Čajkovskog.

            Na kraju se autorica prigodnim riječima obratila i zahvalila posjetiteljima.

            Predstavljanje knjge završilo je ugodnim druženjem.

Ivan Janeš

fotografije: Alen LešUredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva