Ogranak Matice hrvatske u Bugojnu - izvješća

BUGOJANSKI BOŽIĆNI SAJAM

U suradnji Teatra Fedra Bugojno i Matice hrvatske ogranak Bugojno točka na i ovogodišnjeg Božićnog sajma, koji je trajao od 18. do 20. prosinca, bila je predstava Rodijaci u izvedbi glumaca HNK Mostar, Velimira Pščeničnika Njirića i Mire Barnjaka odigrana u velikoj dvorani Hrvatskog doma Bugojno.

Predstava "Rodijaci"

Izvedba predstave Rodijaci

Riječi zahvale organizatorima sa željom da četvrti sajam bude još veći i bolji uputio je župnik Župe sv. Ante fra Zoran Tadić. Zahvale svima koji su na bilo koji način pripomogli u ostvarivanju ovogodišnjeg, do sada najvećeg, sajma uputio je i predsjednik MH ogranak Bugojno Antonio Džolan, te dodijelio pohvalnice najboljim i najkreativnijim izlagačima: ZORG-IN d.o.o. Kornica za najbolji proizvod sajma, Nikolini Miloš za najboljeg ugostitelja sajma, Nihadi Mulasmaić za najbolje rukotvorine sajma i Udruženju Leptir za najbolji vizualni izgled na sajmu. Trodnevni sajam je programski, sadržajno, ali i po broju posjetitelja bio najuspješniji do sada. Članovi ogranka Matice hrvatske Bugojno dali su sve od sebe kako bi duh Božića približili svim ljudima dobre volje, te skupa sa svojim sugrađanima dijelili radost iščekivanja nadolazećih blagdana. Mladi, ali i stariji Bugojanci družili su se uz čašicu vrućeg čaja, kao i vina i rakije uz roštilj i pjesmu.

Nakon što je načelnik općine Bugojno Treći bugojanski božićni sajam svečano proglasio otvorenim, bugojanska blagdanska čarolija je započela. Prvi dan sajma bio je u znaku folklora: Nastupile su Etno skupina Čuvarice iz Prozor-Rame, te male i velike folklorne sekcije HKD Kandija i HKUD Napredak Bugojno. Izvorni zvuci rodnog kraja zagrijali su mnoga srca, a zahvaljujući izlagačima iz cijele BiH ljubitelji tradicionalnog mogli su kupiti razna pletiva i druge rukotvorine kao što su zlatovez, drvorez, igračke od punog drveta i pletene lutke po uzoru na one kojima su se igrali naši preci. Također, organizirana je i degustacija tradicionalnog božićnog jela keške. Drugi dan sajma održan je veliki Božićni koncert na kojemu su nastupali Ženski vokalni ansambl HKD Napredak Bugojno, HKD Napredak iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja, Župni zbor sv. Ante Padovasnkoga Bugojno, Tamburaši Zlatne žice HKD Napredak Bugojno, Vokalni ansambl Bugojno i Mješoviti zbor Lampoši iz Doca na Lašvi.

Najradosniji trenutak cijelog sajma bio je dolazak dugo očekivanog Djeda Božićnjaka koji je brojnoj okupljenoj djeci dijelio kekse i bombone. Poseban novitet među štandovima ove godine bio je foto studio gdje su se mališani mogli fotografirati s Djedom Božićnjakom i odmah dobiti fotografiju za uspomenu na susret sa čarobnim starcem bijele brade i velikog osmijeha. A velike su bile i njihove oči kada su pristigli Djedovi prijatelji Motomrazevi na motorima i dijelili slatkiše. Najhrabriji među njima smjeli su izbliza promotriti njihove neobične saonice. Naime, članovi Moto kluba Jastrebovi iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja su u suradnji s fra Nikicom Tomas, župnim vikarom župe Bugojno, i organizatorima sajma odlučili Advent uljepšati onima kojima je potrebna pomoć, osobito u ovim zimskim mjesecima. Obišli su na motorima obučeni u Djedove sedam domaćinstava pretežno starijih građana koji žive sami bez velikih primanja i uručili pakete s namirnicama. Zauzvrat su, kažu, dobili velike osmijehe i tople riječi zahvale. Njihov dolazak na sajam bio je pun pogodak, a djeci nezaboravan doživljaj. Ostatak večeri posjetitelje su zabavljali sjajni izvođači, klapa Bratovština iz Gruda i sastav Dva i po Čo'eka iz Bugojna. Atmosferu su do vrhunca doveli fantastični dečki iz rockabilly sastava Cat Paws iz Daruvara ritmovima 60-ih i bezvremenskim hitovima najvećih svjetskih rock legendi. Zabava se nastavila u nedjelju uz pjesmu i druženje sa Riky'bar house sastavom. Kako kažu organizatori iz bugojanskog ogranka Matice hrvatske, ovogodišnji sajam je po broju izlagača do sada bio najveći, ali i po broju posjetitelja najuspješniji. Snažna poruka je poslana iz Bugojna, općine u Srednjoj Bosni, koja je pokazala snagu i volju biti domaćinom svim njenim građanima i tako širiti pozitivnu energiju, toleranciju, mir, prijateljstvo i ljubav kroz pjesmu i druženje; drugim riječima, sve ono za što najradosniji katolički blagdan Božić i slavimo.

Organizatori Božićnog sajma s daruvarskim sastavom Cat Paws

Generalni pokrovitelj sajma je Općina Bugojno, a pokrovitelji: Ministarstvo obrazovanja znanosti, kulture i športa SBK/KSB, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, ZORG-in d.o.o. Kornica, M-P-V d.o.o. Kupres, Lasta Čapljina i Šumarija Kupres. Medijski pokrovitelji: Bug.ba, RTV Bugojno, Bugojno-danas.info, Dnevnik.ba, Rama-Prozor.info, Bljesak.info, Radio Kupres, Radio Rama, Radio Herceg-Bosne, Posavska TV.

(Antonio Džolan)

slika


Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva