Ogranak Matice hrvatske u Boki kotorskoj - izvješća

Predavanje Slavice Stojan SVAKODNEVICA ŽIVOTA U LJETNIKOVCIMA RIJEKE DUBROVAČKE (15-19. st.)

Predsjednica OMH u Dubrovniku Slavica Stojan 10. svibnja održala je u Galeriji ljetnikovca Buća u Tivtu predavanje pod naslovom Svakodnevica života u ljetnikovcima Rijeke dubrovačke (15–19. st). Predsjednica OMH u Dubrovniku došla je u Tivat na poziv predsjednice OMH u Boki kotorskoj gđe.Marije Mihaliček.

Pred bokeljskim intelektualcima i članovima Matice hrvatske Slavica Stojan je ponajprije pojasnila sintagmu mitski prostor koja se vezuje uz Rijeku dubrovačku iz više razloga: njezine dramatične pojavnosti, kako je naglasila, bogatstva vode i plodne zemlje, položaja na kojem su se križali značajni putovi na kontinent koji su poticali manufakturu, ali više od svega činjenica da su u Rijeci u razdobljima ljetne dokolice djelovali brojni književnici od koji veliki broj čini okosnicu starije hrvatska književnosti (Držić, Gundulić, J. Palmotić).

Stojan je pojasnila nastanak tih skladnih građevina uz vodu, njihova dobra I loša razdoblja kroz povijest, kao i činjenicu da su zbog nekontroliranog urbanizma i zbog namnoženih vlasnika, davno prestali biti ono zbog čega su nastali, a to je ugodan ljetni dom jedne obitelji u kojem se živi, rada, stvara, razmišlja o potomstvu. Predavačica je tu situaciju usporedila sa sličnom pojavom koja se događa i u Boki Kotorskoj.Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva