Ogranak Matice hrvatske u Boki kotorskoj - izvješća

Osnovan Ogranak Matice hrvatske u Boki kotorskoj

Za predsjednicu Ogranka u Kotoru izabrana je mr. sc. Marija Mihaliček, povjesničarka umjetnosti, za potpredsjednicu dr. sc. Edita Starović, a za tajnicu pravnica Zrinka Velić.

Osnivačka skupština Ogranka Matice hrvatske u Kotoru održana je 18. srpnja u dvorani kotorske biskupije, a na njoj se okupilo dvadesetak Matičinih članova.

Skupštinu su vodili Slavko Dabinović iz Hrvatskog građanskog društva i prof. dr. Gracijela Čulić. Uvodne su govore održali predstavnici Središnjice Matice hrvatske, glavni tajnik Zorislav Lukić i potpredsjednik Damir Barbarić upoznavši prisutne s dosadašnjim radom i s ciljevima najstarije hrvatske kulturne ustanove.

Potpredsjednik Barbarić kazao je da Matica djeluje kao simfonija svojih 120 ogranaka ne samo u Republici Hrvaskoj nego i u Bosni i Hercegovini, Mađarskoj, Belgiji, Njemačkoj, Srbiji, a od sada i u Crnoj Gori. Osnivanje Ogranka podržala je i predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku Slavica Stojan. Pritom je podsjetila na povijesnu povezanost Dubrovnika i Kotora navevši  kao jedan od primjera pomoć koju su Kotorani pružili Dubrovčanima tijekom velikog potresa u Dubrovniku.

Pozdravne je riječi uputio i veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić, izrazivši radost zbog osnivanja Ogranka Matice hrvatske u Kotoru i naglasivši da će on hrvatskoj zajednici u Crnoj Gori pomoći da bolje spozna sebe i istražuje hrvatsku kulturu i povijest.

Za predsjednicu Ogranka izabrana je mr. sc. Marija Mihaliček, povjesničarka umjetnosti, za potpredsjednicu dr. sc. Edita Starović, a za tajnicu pravnica Zrinka Velić.

Skupštini su prisustvovali još i mons. Ilija Janjić, biskup kotorski; Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore; Hrvoje Vuković, konzul Republike Hrvatske u Kotoru; Jelena Vukasović, sekretar Sekretarijata za kulturu Općine Kotor; Nikola Baničević predsjednik Ogranka Matice crnogorske u Kotoru i Marijo Brguljan, predsjednik Hrvatskog građanskog društva Crne Gore.Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva