Ogranak Matice hrvatske u Blatu - izvješća

Predstavljanje knjige Irfana Horozovića ALFIR

U Maloj dvorani Doma kulture 5. svibnja je održano predstavljanje knjige Alfirbosanskohercegovačkog autora Irfana Horozovića. Iako nesumnjivo pripada književnosti svoga naroda neodvojiv je od hrvatske književnost što potvrđuje i ovaj roman.

Na ulazu u Dom kulture posjetitelje promocije dočekala je klapa Ricordo i pjesmom Lipo ti je živit u Morkanu uvela u program. Potpredsjednik Ogranka g. Teo Šeparović pozdravio je sve prisutne, a tajnica gđa. Franciska Jurišić Bačić upoznala je publiku s autorovim životopisom i njegovim romanom Alfir.

U nastavku programa klapa Ricordo otpjevala je pjesmu Kad prigradicu vidin kao uvertira u izlaganje predstavljača g. Branka Nadila koji nam otkriva povezanost autora i Blata. Horozović za vrijeme izbjeglištva živi u Nadilovoj kući u Prigradici. Nadilo je govorio o njegovom poznanstvu s autorom te sam Horozović navodi kako je njihovo prijateljstvo bilo nadahnuće za njegov roman Alfir. Horozović je govorio o tome kako je knjiga nastala te kako se nada da će izdati i prošireno izdanje. Roman Alfir uspoređuje s još jednim mediteranskim romanom Sokolarev sonet kojega također karakterizira fragmentarnost. Na samom kraju klapa Ricordo pozdravila je sve pjesmom Zbogom moja Prigradica vala.

(Ivana Anić)Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva