Ogranak Matice hrvatske u Blatu - izvješća

U Blatu obilježene 175. obljetnica osnutka i 50. obljetnica Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika

Dvije Matičine obljetnice – 175. obljetnica osnutka i 50. obljetnica Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika – obilježene su ovog ljeta, 18. kolovoza, i u Blatu, jednome od najstarijih naselja na otoku Korčuli.

Počeci Matičina djelovanja u tom gradiću u unutrašnjosti otoka Korčule sežu u 1895, kada je povjerenik bio Verzoti Grgur, a povjerenstvo je brojilo šesnaest članova. Osnivačka je skupština Ogranka Matice hrvatske u Blatu održana 28. svibnja 1971, a obnoviteljska skupština 1991. Samo nekoliko dana prije obilježavanja obljetnica, 10. kolovoza, predstavnici Ogranka položili su vijenac na spomen-obilježje Blaćanima koji su obranili Blato početkom kolovoza 1571. kada su Osmanlije, osvojivši velik dio Sredozemnog mora, opsjeli i Korčulu. Blato je tada bilo najveće naselje na otoku i moglo je dati najviše boraca. Stanovnici su još nekoliko puta pokazali hrabrost i spremnost da brane Blato i hrvatsku baštinu, a ta se skrb nastavlja i danas u djelovanju Matičina ogranka i njegovoj suradnji s blatskim školama i institucijama te sudjelovanjem u gotovo svim kulturnim događanjima u mjestu. Svečanost u povodu Matičinih obljetnica održana je na simboličnom mjestu – na trgu vizionara i utemeljitelja samostalne hrvatske države Franje Tuđmana, pred zgradom Općine, koja je od iznimnoga kulturnog značenja za Blato i njegove žitelje, a pod slikom Matičinih velikana autora jednog od najvećih hrvatskih slikara, Otona Ivekovića. Svečanost je vodila Tončica Govorko. Prisustvovali su joj načelnik Općine Ante Šeparović, saborski zastupnik Branko Bačić, zamjenik načelnika Perica Bačić, prvi predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Korčuli Franko Burmas. Kroz povijest Matice hrvatske publiku su vodili predsjednik OMH u Blatu Rade Kaštropil, potpredsjednik Ogranka Teo Šeparović, prvi predsjednik OMH u Blatu Prijam Bačić i potpredsjednik Matice hrvatske Stjepan Sučić.

Predsjednik Rade Kaštropil govorio je o Ogranku Matice hrvatske u Blatu, njegovu radu, djelovanju i suradnji s blatskim ustanovama i školama. Uz izložbe, predstavljanja knjiga, Ogranak se ponosi i već tradicionalnom Večeri blatske riči, koja se održava u prosincu sa svrhom očuvanja blatskog govora i tradicije. Prvi predsjednik Ogranka Prijam Bačić govorio je o djelovanju Ogranka u vrijeme Hrvatskog proljeća – tadašnja je vlast naredila da se skine ploča Petru Zrinskome i Franu Krsti Frankopanu postavljena u povodu tristote obljetnice njihove pogibije, no ona je sačuvana i ponovno postavljena 1991. Prisjetio se i velikih ljudi koji su posjetili Blato do 1972. i govorima poticali u ta vremena prijeko potrebnu hrabrost – Jakše Ravlića, Branimira Donata, Ivana Supeka, Petra Šegedina i Vlade Gotovca, kojih se Blaćani s ponosom i danas sjećaju. Kroz Matičinih 175 godina, popraćenih ulomcima iz govora Matičinih predsjednika, publiku je proveo potpredsjednik Ogranka Teo Šeparović, a o Deklaraciji je  govorio Matičin potpredsjednik Stjepan Sučić.

U glazbenom dijelu nastupili su Klapa Kumpanji i
Sara Žuvela, studentica opernog pjevanja, uz klavirsku pratnju prof. Aljoše Lečića.

(Ida Hitrec)

Izvor: Vijenac br. 613-614Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva