Ogranak Matice hrvatske u Bjelovaru - najave

Predstavljanje knjiga POVIJESNI ATLAS GRADA BJELOVARA i POVIJESNI ATLAS GRADA SISKA autorice dr.sc. Mirele Slukan Altić

Utorak, 19.listopada 2004, 12,00 sati, palača Matice hrvatske u Zagrebu, Strossmayerov trg 4, Zagreb

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske Bjelovar i Ogranka Matice hrvatske Sisak
Povijest na kartama
slikaOgranak Matice hrvatske Bjelovar i Ogranak Matice hrvatske Sisak predstavili su 19. listopada knjige Povijesni atlas grada Bjelovara i Povijesni atlas grada Siska Mirele Slukan Altić.
Okupljene su pozdravili tajnik i predsjednik Ogranka Matice hrvatske Bjelovar, Mladen Medar i Zdravko Ivković.
Nela Kušanić iz Državnog arhiva u Sisku, suizdavača Povijesnog atlasa grada Siska, predstavljajući knjigu istaknula je kako je riječ o vrlo vrijednu projektu. Povijesni atlas grada Siska donosi detaljan pregled povijesnoga razvoja grada, a nastao je na temelju objavljene, ali i neobjavljene građe, kako domaće, tako i strane, od čega je velik dio upravo iz arhiva grada Siska. Objavljivanjem ovakvih knjiga, dodala je na kraju, manje će se koristiti arhivskom građom, pa će dulje ostati sačuvana.
Ivo Maroević smatra da je riječ o iznimno vrijednim izdanjima za povijest i razvoj obaju gradova, a pokazuju i važnost povijesne kartografije. Povijesni atlas grada Siska pokazuje specifičnosti grada, koji je u svom razvoju imao velikih oscilacija, ali nikada nije izgubio temeljnu urbanu fizionomiju. Knjiga je, istaknuo je Maroević, putokaz za uspostavljanje odnosa prema povijesnoj strukturi.
Recezent Povijesnog atlasa grada Bjelovara Željko Pleskalt istaknuo je da je grad knjigom dobio prvu monografiju koja je pokazala razvoj mladoga grada, temeljenu na kartografiji iz koje se može iščitavati urbanistički, planski i infrastrukturni razvoj. Knjiga, kako je naveo Pleskalt, sadrži sav materijal o gradu dostupan znanstvenoj javnosti, pri čemu je posebno važna bibliografija. Bogato opremljena knjiga važna je za lokalnu povijest, a ima značenje i u nacionalnom kontekstu.
Drugi recezent Mladen Medar istaknuo je kako je Bjelovar uvijek bio predmet zanimanja mnogih stručnjaka, a Mirela Slukan Altić ovom knjigom sabrala je velik broj raznorodnih bibliografskih jedinica o gradu, u sveobuhvatnom pristupu.
Autorica je zahvalila svima koji su joj pomogli u realizaciji dviju knjiga, koje su nastale u sklopu europskog projekta Povijesni atlasi gradova, nastala osamdesetih godina prošloga stoljeća, nakon što se uvidio nedostatak istraživanja naselja, a kojemu se Hrvatska priključila 2002. godine. Bjelovar je imao čast da bude prvi grad u Hrvatskoj koji je dobio takav atlas, a uz Sisak uskoro će ga dobiti i Koprivnica. Na kraju je istaknula da gradovi takvim knjigama dobivaju drukčije monografije nego što je to do sada bilo uobičajeno, a to su monografije u kojima je povijest grada ispričana putem karata. Kao cilj za objavljivanje svih planova i karata navela je i poticaj za istraživače da se njima koriste u radu.
Stjepan Sučić, potpredsjednik Matice hrvatske, autorici je uputio čestitke u ime Matice, ističući da ovakve knjige trebaju pridonijeti razvoju moderne Hrvatske i očuvanju njezina prostora. Neznanje i nepoznavanje Hrvatske uzrok su mnogih naših nesreća, a ove knjige rade na stvaranju znanja o hrvatskim gradovima.Antonija Vranić
Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva