Ogranak Matice hrvatske u Bizovcu - časopisi

KVADRAT broj 39

Časopis za strip

Urednik: VJekoslav Đaniš

U ovom broju, iako nije tematski određen, stjecajem okolnosti objavljujemo čak tri priloga koji se tematski uklapaju u problematiku dječjih stripova. Dužim in­tervjuima predstavljamo dva autora koji su veliki dio svog stvaralačkog opusa, kada je strip u pitanju, posvetili stripovima za djecu. Darko Kreč, veliki zaljublje­nik u ovaj medij i valjda jedini hrvatski strip autor koji crta isključivo stripove za najmlađe. On je svakako jedan od najboljih primjera da stripovi za djecu mogu biti zabavno, a pri tome i edukativno štivo. Njegove maštovite stripove koji su vrlo popularni već godinama djeca čitaju u brojnim dječjim časopisima. Zani­mljivo je spomenuti da su baš ovakvi stripovi kod nas u Hrvatskoj jedini zadržali kakav-takav kontinuitet u produkciji. Iako danas imamo više nego ikad kvalitetnih strip crtača i ponekog scenarista, u isto vrijeme našeg stripa nema nigdje jer ti isti autori uglavnom rade stripove za strane izdavače. Te njihove stripove naša publika može pročitati isključivo u prijevodima sa nekih drugih jezika i samo ako se domaći nakladnici odluče objavi­ti ih. Moram ovdje također napomenuti i da ti isti nakladnici vrlo malo objavljuju dječje stripove, a gle apsurda, tvrdimo da su stripovi za djecu. I sam odnos javnosti i medija prema takvoj vrsti stripa kod nas je dosta ignorirajući i zato ovim brojem Kvadrata nastojimo skrenuti pažnju na tu problematiku, kako medijima, tako i onima koji pišu o stripu.

Drugi autor kojeg predstavljamo je u nas potpuno nepoznat francuski cr­tač Michel Plessix koji je prošle godine, nažalost, preminuo, ali je iza sebe ostavio jedinstven i izvanredan stvaralački opus, baš kada je riječ o stri­povima za najmlađe. Kako u Francuskoj, tako i diljem Europe, izuzetno je popularan njegov serijal iz dva toma Vjetar u vrbama, nastao kao strip adaptacija popularnog romana britanskog autora Kennetha Grahama te njegov nastavak Vjetar u pijesku. Zaista je velika šteta što se nijedan hrvatski izdavač nije do sada odlučio ovaj izvanredni serijal za veliku i malu djecu predstaviti i našoj publici. Nadajmo se da će ovaj prilog u Kvadra­tu pročitati i netko od izdavača i osigurati prava na objavljivanje te tako omogućiti našim čitateljima istinski užitak u čitanju ovog remek djela sli­kovnog pripovijedanja. Pored ova dva intervjua objavljujemo i duži esej koji se uklapa tematski u blok o dječjem stripu pod naslovom Stripovi za djecu i mlade. U njemu Miroslav Cmuk detaljnije elaborira što nam djeca čitaju u školi, koliko je strip prisutan u školskim knjižnicama i kakav je odnos učenika i učitelja prema stripu.

Za razliku od prošlog broja Kvadrata koji je bio zanimljiv, ali ipak nešto „mršaviji", ovaj ima puno više stranica i zaista je bogat brojnim raznovr­snim prilozima koje su pripremili naši stalni suradnici.

Iz uvodnika Vjekoslava Đaniša

SADRŽAJ:

Vjekoslav Daniš - Interview: Darko Kreč
Darko Macan & Darko Kreč - Quark i Kruno (strip)
Miroslav Cmuk - Stripovi za djecu i mlade
Tomislav Čegir - Tangiy i Laverdure
Živojin Tamburić - Miguelanxo Prado - u potrazi za odgovorima
Danijel Kuzmić - Kraljevstvo Alexa Rossa, i njegovo (oslikano) novo doba superheroja
Nikola Dragomirović - Magnusovi kolaži fantazije
Midhat Ajanović Ajan - Od stripa do digitalne animacije - i natrag
Vanja Kulaš - Angažirani autobiografizam Ulli Lust
Tihomir Mraović - Europski vestern (2) ili: Malo drugačiji pogled na vestern
Thierry Lemaire - Interview: Michel Plesix (Prijevod: Željko Pirić)

Časopis Kvadrat dobitnik je Srebrne povelje Matice hrvatske

KVADRAT broj 39

Arhiva

Klikni za povratak