Ogranak Matice hrvatske u Bizovcu - izvješća

Predstavljena knjiga Adolfa Klaića starijeg
USPOMENE NA MOJE SELO

U petak 13. travnja u prostorijama osnovne škole Bratoljuba Klaića u Bizovcu pred oko 130 uzvanika predstavljena je  knjiga Uspomene na moje selo autora Adolfa Klaića starijeg. Zanimljivo je da se tek nekoliko mjeseci prije objavljivanja saznalo da je njen autor otac poznatog jezikoslovca Bratoljuba Adolfa Klaića. Njegov otac Adolf, rođen je u Osijeku 1875. godine, a živio je i radio u Bizovcu do 1913. kada se sa obitelji preselio u Zagreb, ali je i nakon toga često dolazio u Bizovac sve do 1944. godine kada je, prema navodu u završnom poglavlju i završen rukopis knjige.

 

Ovaj za Bizovac vrlo značajan događaj održan je u povodu Dana općine Bizovac te je na početku večeri načelnik općine Srećko Vuković pozdravio sve nazočne i istaknuo da je riječ o knjizi od izuzetne važnosti jer govori na popularan način o pomalo zaboravljenoj ili čak nepoznatoj povijesti, etnografske baštine i kulture Bizovca, a objavljivanjem ovog djela bizovački Ogranak Matice hrvatske još jednom je potvrdio svoj značaj u promicanju kulture u bizovačkog kraja.

 

Knjigu su predstavili unuk autora Željko Klaić, urednica knjige Snježana Glavaš i u ime nakladnika Vjekoslav Đaniš. Snježana Glavaš kao urednica je istaknula da je pripremanje ove knjige bilo dugotrajno i mukotrpno, i trajalo godinama. Željko Klaić govorio je vrlo emotivno o sadržaju knjige te istaknuo: „Uspomene na moje selo“ su u biti ljubavna pripovijest dvoje mladih Bizovčana, koja zapravo služi kao prizma kroz koju se opisuju stari običaji. Marijan je požrtvovan i marljiv momak koji se zaljubljuje u Janju, pobožnu djevojku iz dobrostojeće obitelji. Janja se dvoumi između predanja Bogu, odnosno odlaska u samostan, i ljubavi prema hrabrom Marijanu koji ju jednom prilikom spašava od utapanja. Na kraju se ipak odlučuje poći za Marijana, te priča završava bogatim opisima njihove svadbe. Osim što se može pročitati kako su nekada izgledali svatovi u Bizovcu, u knjizi se još nalaze opisi običaja prosidbe, proslave Božića i Bogojavljenja, primanja sakramenta svete potvrde, odlaska na hodočašće u Máriagyüd, odlaska u vojsku i opisi svakodnevnice nekadašnjih žitelja našeg sela. Također, knjiga govori i o događajima u Bizovcu od vremena Napoleona i Marije Terezije pa sve do vremena pred Drugi svjetski rat.

 

U glazbenom dijelu programa nastupili su članovi KUD-a Bizovac koji su u svojoj bogatoj i nadaleko poznatoj narodnoj nošnji te izveli splet tradicionalnih plesova i pjesama iz Bizovca. Uz brojne uzvanike ovom svečanom događaju nazočila je cijela obitelj Klaić, unuka autora Mirna Erman Vlahović te njihova rođakinja iz Cerne Katica Alatrović. Nakon službenog dijela programa gosti su se družili uz domjenak i glazbenu pratnju tamburaškog sastava „Panonija“.

 (Vjekoslav Đaniš)Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva