Ogranak Matice hrvatske u Zaboku - izvješća

Izložba akademskog slikara Zorislava Drempetića Hrčića

Ogranak Matice hrvatske u Zaboku u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem 12. rujna u Velikoj galeriji grada Zaboka otvorio je izložbu slika Mala kritička reptrospektiva II  akademskog slikara iz Donje Stubice, Zorislava Drempetića Hrčića (rođ. 1934). Drempetić je diplomirao 1961. u klasi prof. Ljube Babića i od tada je sudjelovao na 200 skupnih i 70 samostalnih izložbi, a djela mu krase domaće i inozemne galerije i muzeje. Nositelj je međunarodnog ordena za zasluge u umjetnosti i kulturnoj djelatnosti te odlikovanje Reda Danice hrvatske s likom M. Marulića, a Krapinsko-zagorska županija mu 2015. dodjeljuje Plaketu za životno djelo.

Ivica Balagović, Željko Kolar, Zorislav Drempetić i Milan Bešlić na otvorenju izložbe

Drempetić je tematski uvijek ostao vezan za Hrvatsko zagorje što se jasno prepoznaje u ovoj retorspektivi budući da izložba obuhvaća vremensko razdoblje od 60-ih god. do 2016. godine. Izložbu slika predstavio je likovni kritičar Milan Bešlić koji je istaknuo slikarski izgrađenu i stvaralački osvojenu slobodu u korištenju različitih poetika i stilskih odrednica te estetsku raznolikost u slikarskom postupku kojim je ispisao svoju autentičnu rečenicu na stranicu suvremene hrvatske umjetnosti.

Otvorenje izložbe

Sam autor u emocionalnom obraćanju brojnoj publici izrazio je veliko uzbuđenje i zadovoljstvo otvorenom izložbom i prenio im zanos stvaralaštva koji još ima usprkos visokim godinama. Izložbu je uz predsjednika OMH Zabok Ivicu Balagovića, koji je ponosno istaknuo da je slikar dugogodišnji član Ogranka, službeno otvorio župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar naglašavajući da Drempetićeva slika predstavlja našu Bajku na dlanu, tj. Hrvatsko zagorje u Bruxellesu.

Harmonikaš Stjepan Horvat

Mladi glazbenici Jakov Drempetić Hrčić (klavir) i Stjepana Horvat (harmonika) izvrsnim interpretacijama u prostoru u kojem dominiraju poznate Drempetićeve boje: žuta, bijela, oker, bakrena, crna i siva publiku su odveli u neku drugu dimenziju. Zadržan dah i svojevrsna  katarza nisu izostali. Izložba je trajala do 17. listopada.

(Sandra Babnik Lončar)

slika


Uredništvo

Ida Hitrec
Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva