- izvješća

Projekcija dokumentarnih filmova BIJELI KONJ, CRNI KRUH i BOSUT BICYCLE MAN

Filmovi redatelja Rusmira, snimljeni u Vinkovcima, bez riječi teksta pričaju emotivne i neobične priče, 

Projekciju dokumentarno-igranih filmova Bijeli konj, crni kruh i Bosut Bicycle Man autora i redatelja Rusmira Agačevića organizirao je 10. travnja Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima. Filmovi snimljeni u Vinkovcima bez riječi teksta pričaju emotivne i neobične priče, koje svjedoče o ljepoti i čestitosti ljudi što se korijenjem svojim za Slavoniju drže.
Posebnost je obaju filmova što su svi glumci, svi suradnici i organizatori – iz Vinkovaca.

 

 


Rusmir Agačević

 

Filmovi su prikazana na festivalima u Izmiru, Tirani, Linzu te na projekcijama u BiH, Danskoj, Kanadi. Rusmir Agačević (1952) književnik je rođen u Travniku. Autor je jedanaest drama i član Društva hrvatskih pisaca. Agačević se bavi i pisanjem edukativnih scenskih igrokaza i bajki za djecu, izvedeno mu je devetnaest predstava, od kojih su tri snimljene za televiziju, a nema relevantnijega festivala dječjega dramskog stvaralaštva na kojemu nisu igrane njegove predstave. Kao scenarist i redatelj snimio je jedanaest autorskih kratkih dokumentarno-igranih filmova, prikazanih na europskim i svjetskim festivalima i smotrama.
Autor je knjiga dramskih tekstova Četiri teatarska komada i zbirki pripovijetki Snovopriče o Sefardima i Aškenazima travničkim. Od 2000. živi i radi u Hrvatskoj, kao utemeljitelj i voditelj iznimno uspješna Malog kazališta bajki SOS Dječjeg sela Lekenik. (G. G.)

Izvor: Vijenac, god. XXIII, broj 551, 16. travnja 2015.

http://www.matica.hr/vijenac/551/IZ%20OGRANAKA/Uredništvo

Ida Hitrec
Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva