Ogranak Matice hrvatske u Splitu - izvješća

Otvorenje Dana Matice hrvatske u Splitu: predavanje ETIKETIRANJE U JAVNOM DISKURSU

24. dani Matice hrvatske u Splitu otvoreni su u ponedjeljak, 21. studenog, predavanjem dr. sc. Marije Selak u dvorani Gradske sveučilišne knjižnice.

Predavanje je otvorio predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Splitu, Trpimir Jurkić, koji je pozdravio okupljene i najavio predavanje riječima da je etiketiranje folklorni običaj u Hrvata te da etikete dolaze sa svih mogućih strana javnog prostora.

Dr.sc. Marija Selaka je potvrdila da je etiketiranje problem i lijevih i desnih medija i da se provodi na sličan način kod oboje, ali da će u njezinu predavanju naglasak biti na lijevim medijima da bi se ukazalo na proturječja ponašanja medija, s obzirom da je ljevica po definiciji otvorenija i teži pluralizmu više od desnih medija.

Četiri su vrste medija: javni mediji, koji su i najvažniji, i gotovo uvijek u službi vladajuće politike. Primjer HRT, čijeg ravnatelja bira Sabor. Privatni mediji koji su kod nas spoj politike i interesa. Oni mogu kritizirati svakog osim vlasnika, a vlasnici privatnih medija su kod nas pripadnici krupnog kapitala koji žele kreirati javnu politiku. Treći su neprofitni mediji, koji bi trebali biti poticani i financirani da zadrže objektivnost i ističu stvari koje su u društvu zanemarene, ali ovise o dodjeljivanju sredstava od strane države, tj politike.. I četvrta vrsta medija je podvrsta neprofitnih medija: mediji nacionalnih manjina, najpoznatije i u fokusu su srpske Novosti.

Marija Selak dalje navodi da je temeljni problem sučeljavanja u medijima taj da, čim netko nastupi, odmah bude svrstan (predavačica to definira kao psihoanalitičku totalitarističku etiku – nitko ne nastupa iz vlastite samostalne pozicije, svatko nekome pripada). Etiketira se svakog u javnom prostoru i potrebno je jako malo za etiketiranje.

Popularna riječ u medijskom etiketiranju jest „fašist“ koja služi za nečiju eliminaciju iz rasprave i javnog prostora općenito, istovremeno potičući „neljudsko“ ponašanje prema prozvanima. Primjer je Ivan Tepeš i posljedična diskriminacija na osnovu fizičkog izgleda.

Etiketiranje se koristi za eliminaciju nekog iz javnog diskursa i oduzimanje njegovih temeljnih ljudskih prava, sve u službi politike. Izražen je nedostatak slobodnog mišljenja, mediji kao neutralnost ne postoje, ne postoje posrednici kao ni neutralne pozicije.

 

(Luka Matić)Uredništvo

Ida Hitrec

Tajnica za ogranke Matice hrvatske

Katarina Cukovečki

 

Ogranci

Arhiva