- izvješća

Predstavljena dva nova izdanja Ogranka

Paški Ogranak predstavio je knjigu Josipa Celića Pag kroz rukopis Gjure Szabe, vrijedan prinos poznavanju kulturne povijesti grada i otoka i knjigu Časopis Zora (1917–1918): paška perja

U sklopu obilježavanja Dana grada Paga paški OMH predstavio je dva nova izdanja: knjigu Josipa Celića Pag kroz rukopis Gjure Szabe, vrijedan prinos poznavanju kulturne povijesti grada i otoka i knjigu Časopis Zora (1917–1918): paška perjanica Hrvatskoga katoličkog pokreta Igora Radeke. U knjizi Josipa Celića sadržani su autorovi rezultati kritički obrađena Szabova rukopisa Otok i mjesto Pag. Autor je u knjizi sistematizirao, podacima dopunio i tematski posložio Szabove fotografije iz 1933.

 

 


S predstavljanja knjiga

 

 

Druga knjiga u prvom dijelu daje kratak povijesni osvrt na hrvatske pedagoške časopise s naglaskom na one u Zadru do završetka Prvoga svjetskog rata, nakon čega slijedi pregled djelovanja katoličkoga pokreta u hrvatskim zemljama od kraja 19. stoljeća do završetka Prvoga svjetskog rata. Najveće zasluge što su ta izdanja ugledala svjetlo dana pripadaju izdavaču, Ogranku Matice hrvatske u Pagu na čelu s predsjednikom Jurom Maržićem i Uredničkim odborom u kojem su se istaknuli članovi Miroslav Granić i Josip Celić. Na predstavljanju je posebna zahvala upućena inicijatoru projekta pok. Stjepanu Kaurlotu, bez čije svesrdne pomoći projekta ne bi bilo. Na predstavljanju je u ime Središnjice bio Stjepan Sučić, potpredsjednik Matice hrvatske. (Vesna Karavanić)

Izvor: Vijenac, god. XXIII, broj 551, 16. travnja 2015.

http://www.matica.hr/vijenac/551/IZ%20OGRANAKA/Uredništvo

Ida Hitrec
Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva