- izvješća

Promocija jubilarnog broja časopisa RIJEČ

Hrvatska kulturna zajednica – Ogranak Matice Hrvatske u Wiesbadenu predstavila je članovima Zajednice i prijateljima hrvatske kulture 50. broj glasnika Riječ. Na 88 stranica predstavljeno je četrdesetak naslova koje je napisalo preko dvadeset autorica i autora. Susretu u Hotel-Restoranu Croatia u Idsteinu na Taunusu prisustvovalo je, uz njemačke goste, i preko dvadeset Hrvatica i Hrvata, državljana republika BiH, Hrvatske i Kosova.

Izložena je bila i mala biblioteka knjiga recenziranih u Riječi br. 50. U povodu obilježavanja stote godišnjice izlaženja predstavljene su knjige Ivane Brlić-Mažuranić Priče iz davnine i profesora Vatroslava Jagića Prilog o staroslavenskom crkvenom jeziku, oba izdanja iz 1916.

Posebnu pažnju izazvao je prilog o ratnom dnevniku djevojčice iz Karlovca prema romanu Bojane Meandžije Trči, ne čekaj me… Taj dječji krik protiv ratnog bezumlja dopunio je ujedno prikaz nastupa Zajednice o izražavanju mržnje protiv stranaca  u Europskom tjednu 2016. godine. U članku Misli na sebe i dozvoli drugima da imaju tu privilegiju sažeto je predavanje na kojemu su predstavljeni radovi Xenophobien prof. Anđelka Milardovića, Psihologija masa Gustave le Bona, Psihologija mase i analize jastva Sigmunda Freuda i Klopka identiteta Amartya Sena. Tematski se tome približio i prilog Aleksandre Brnetić o eseju Jagode Marinić Made in Germany. Jagoda Marinić poznata je njemačka autorica koja se otvoreno poziva na svoje hrvatsko porijeklo u raščlambi problema integracije i kulturnog identiteta, kako stranaca tako i njemačkih domaćina.

Tekstovi autora Emila Cipra Ono malo duše, predstavljeni u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava 23. travnja 2016. u Wiesbadenu, prikazani su u nekoliko priloga koje su napisale Sonja Breljak, urednica Hrvatskog glasa Berlin i Marijana Dokoza, urednica mjesečnika Fenix.

Prinos upoznavanju sebe dala je i autorica Janjika Jokić-Ernst u radu objavljenom u Bosanskoj riječi iz Wupertala Seksualne stranice ženske mašte. Poseban literarni prinos nagrađivani su lirični radovi Marijane Dokoza, Katice Kiš, Ljiljane Tadić-Adžamić i Zdravka Luburića.

Ugođajni trenutak i užitak oduševljene publike  pružio je kantautor i gitarist Senad Ajanović koji je uglazbio pjesmu Marijane Dokoza Za tebe dragi.

Uz izvješće o skupu Znanost, medicina i Hrvatska, na kojemu je dr. Ivan Đikić u organizaciji Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Frankfurtu referirao o izvrsnom  radu Biokemijskog instituta pri Sveučilištu J. W. Goethe u Frankfurtu, koji uspješno surađuje u mreži znanstvenika s hrvatskom participacijom, redakcija Riječi objavila je niz radova hrvatskih znanstvenika s njemačkog i engleskog govornog područja. Tako je objavljen razgovor Znanost, škola migracija sa znanstvenicama Marijanom Erstić i Ninom Mažar. Dr. Nina Mažar iz Wiesbadena direktorica je u Međunarodnom monetarnom fondu i profesorica na sveučilištima u New Yorku i Torontu, a dr. Marijana Erstić docentica je na Sveučilištu u Siegenu. Njihov prinos upotpunjava i prilog profesora Damira Barbarića iz Zagreba. Dr. Barbarić bio je gost tradicionalne priredbe Zajednice u povodu Međunarodnog dama materinjeg jezika u Wiesbadenu. Predavanje Was heißt „lesen“? objavljeno je na njemačkome jeziku. 

Izuzetnu vrijednost imaju i objavljeni prilozi znanstvenih novaka s područja hrvatske kulture i književnosti, a na njemačkom objavljenih radova Klaudije Sabo (Nacionalne ikone) i Johanne Beimdieke (Usporedba M. Krleža – T. Mann na primjeru Glembajevi – Budenbrockovi).

Predstavljanjem Mediteranske kuhinje kao dijela nematerijalne svjetske kulturne baštine (UNESCO) zaokruženo je predstavljanje radne grupe Kultura kao životni oslonac (Kultur als Lebenshilfe).

Vesna Ljiljanić prikazala je predstavljanje časopisa Riječ u organizaciji Hrvatske matice iseljenika  Dubrovnik, a glavna urednica Ana Kramarić sabrala je u protokolu XXVI Sabora zajednice prikaz rada Hrvatske kulturne zajednice – Ogranka Matice hrvatske u Wiesbadenu za prošlu godinu.

Vrijednost rada Kulturne zajednice na poseban način izražava pozdravno pismo Irene Mihalić, članice Bundestaga iz Berlina.

Električko izdanje časopisa Riječ nalazi se na portalu: http://www.rijec.hkz-wi.de.

(Ivica Košak)Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva