- izvješća

Od Dalíja i Bukovca do Mozarta i Vivaldija

U Mostaru svečano otvoreni XVII. dani Matice hrvatske – Mostarsko proljeće 2015.

Misijana Brkić Milinković

Otvaranjem velebne izložbe s remek-djelima svjetske umjetničke baštine – 15./25. Viribus Unitis u Galeriji Aluminij, a u organizaciji Matice hrvatske Mostar, Franjevačke galerije Široki Brijeg i Galerije Aluminij, svečano je otvoreno Mostarsko proljeće 2015. – XVII. dani Matice hrvatske.

 

 


Dobitnik Kristalne Matice Ivica Prlender i predsjednica OMH u Mostaru Ljerka Ostojić

 

Bila je to i prigoda za obilježavanje 15. rođendana Galerije Aluminij, u čije ime je nazočne pozdravio Darko Juka, njezin rukovoditelj, i 25. Franjevačke galerije na Širokom Brijegu. Izloženih 95 neprocjenjivih umjetnina izbor su iz bogata fundusa s više od 4500 umjetničkih djela širokobriješke Franjevačke galerije. Zidove su uresila djela najvećih majstora slikarstva, grafike i kiparstva poput Eugenea Delacroixa, Salvadora Dalíja, Vlaha Bukovca, Gabrijela Jurkića, Oskara Hermana, Karla Afana de Rivere, Mencija Clementa Crnčića, Julija Knifera, Frane Šimunovića, Otona Glihe, Virgilija Nevjestića, Antuna Motike, Hame Ibrulja, Joze Kljakovića, Ive Vojvodića… „U franjevačkoj se kolekciji na Širokomu Brijegu nalaze i umjetnine iznimne kakvoće, između kojih i neka od najsjajnijih rješenja u opusima pojedinih slikara. Najčešće isticana i smatrana najvrednijima, djela su Genij i razum Eugenea Delacroixa i grafika U Antejevim rukama Salvadora Dalíja“, kazao je dubrovački povjesničar umjetnosti Marin Ivanović, ocijenivši kolekciju Franjevačke galerije jednom od najodličnijih zbirki hrvatske umjetnosti na ovim prostorima, a Galeriju Aluminij najrespektabilnijim izložbenim prostorom od Splita i Dubrovnika do Sarajeva. Fra Vendelin Karačić poručio je kako umjetnost oslobađa i usrećuje, dok ljubitelji umjetnosti u izloženim slikama prepoznaju duševna stanja autora koja ih imaju moć oplemeniti. Nakon otvaranja izložbe predstavljena je i knjiga profesora emeritusa Bože Žepića Nacija i nacionalno pitanje, prva publikacija u nakladi Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH.

Pozdravljajući okupljene na svečanosti otvaranja XVII. dana Matice hrvatske, predsjednica Ogranka MH u gradu na Neretvi i rektorica mostarskog Sveučilišta Ljerka Ostojić, između ostaloga, kazala je: „Na Mostarskom ćemo se proljeću, kroz pjesmu, ples, lijepu riječ i kazališna zbivanja, družiti četrdesetak dana. Našim lijepim gradom vladat će muze, ljepota umjetničkog izražaja, snaga lijepe riječi. A vi, dragi prijatelji, pozvani ste, zajedno s nama, uživati u svim programima. Još smo od 2009. neizostavan dio u mozaiku Saveza europskih festivala, gdje stojimo rame uz rame s najpoznatijim festivalima diljem svijeta. Sa članstvom u EFA-i želimo naglasiti – tu smo i na nas treba ozbiljno računati. Iako ovogodišnje Mostarsko proljeće donosi manje programa no prethodnih godina, to ne znači da ćemo biti manje kvalitetni. Naprotiv od večerašnje izložbe na kojoj možemo vidjeti djela svjetskih umjetnika, preko Tijardovićeva Splitskog akvarela i Gotovčeva Ere s onoga svijeta, pa sve do svečanosti zatvaranja, 3. lipnja, kada ćemo u Kosači čuti djela svjetske glazbene baštine – Mozartovu Krunidbenu misu i Vivaldijevu Gloriju u izvedbi domaćih glazbenika.“

 


Salvador Dalí, U Antejevim rukama

 

Predsjednica MH Mostar uručila je potom Kristalnu Maticu i Zlatnu povelju MH Mostar s imenom maestra Vjekoslava Šuteja dugogodišnjemu intendantu Dubrovačkih ljetnih igara i članu Festivalskoga vijeća Dana MH Mostar Ivici Prlenderu, čovjeku koji je u grad na Neretvi doveo ponajbolja ostvarenja Dubrovačkih ljetnih igara.

Dane Matice hrvatske u Mostaru otvorenima je proglasio visoki pokrovitelj Dragan Čović, član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskoga naroda, predsjednik Hrvatskoga narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH. „Ponosan sam što sam već sedamnaest godina uz ovu manifestaciju, koja prelazi državne okvire. Čestitam vodstvu Matice hrvatske Mostar za sve ono što rade i za Mostar i za Bosnu i Hercegovinu, a vama, dragi posjetitelji, želim da vam idućih četrdeset dana uz našu Maticu proteknu ugodno“, kazao je Čović. Inače, uz izložbu15./25. Viribus Unitis, u sklopu prve večeri Mostarskoga proljeća, Zagrebačko gradsko kazalište Komedija odigralo je u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače Tijardovićevu operetu Spli’ski akvarel.

I ove godine, u skladu s predznakom ovoga festivala – međunarodni, uz one iz Hrvatske, Mostarsko proljeće ugostit će neobične umjetnike kung fu-plesa iz Narodne Republike Kine – ansambl Contemporary Dragon Kungfu Company, svjetski poznat trio Tanini iz Turske te veliki sveučilišni zbor iz SAD-a – American University Chamber Singers.

Mlađa publika moći će uživati u koncertu mlade hrvatske glazbenice Natali Dizdar, Teatar Gavran iz Zagreba stiže s predstavom Lutka, s Doris Pinčić Rogoznica i Robertom Kurbašom u glavnim ulogama.

Prošle je godine, u sklopu Mostarskoga proljeća, u suradnji s Fakultetom prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, organizirana likovna kolonija u spomen na profesora emeritusa Krešimira Ledića. Tako će biti i ove godine. U koloniji koja će biti organizirana u sklopu sveučilišnog kampusa stvarat će više od četrdeset umjetnika iz cijele regije. Ovogodišnja je tema Lik i djelo fra Didaka Buntića, s podtemama Zemlja Hercegovina i Voda u kršu. U sklopu kolonije bit će održana i likovna radionica za djecu nižih razreda osnovne škole.

Već tradicionalno na Dane Matice u Mostaru dolazi i Festival dalmatinskih klapa Omiš, a u koprodukciji s Maticom hrvatskom Mostar Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru pripremilo je predstavu suvremenog američkog dramatičara Christophera Duranga – Vanja i Sonja i Maša i još jedan, s redateljskim potpisom Nine Kleflin. Bit će priređena i predavanja akademika Jakova Pehara, predsjednika Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH o temi HAZU-a u BiH, te Jasne Omejec, predsjednice Ustavnoga suda Republike Hrvatske. Iz sarajevskoga Narodnoga pozorišta stiže obrada komične opere Jakova Gotovca Ero s onoga svijeta, koju redateljski potpisuje Krunoslav Cigoj, a u Konjicu će biti priređena izložba fotografija Zdrinka Brekala, poznatoga mostarskog kirurga.

Dječji dani i ove godine donose zanimljive sadržaje. Tako će biti održane radionice za roditelje i likovne radionice za djecu pod naslovom Rastimo zajedno. Dječji dani završavaju plesnom predstavom u izvedbi ŠPK-a Erigo-D – Andersenovom Malom sirenom.

Dani Matice hrvatske u Mostaru ulaze u završnicu svoga 17. izdanja 3. lipnja, kada će u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače biti izvedena Mozartova Krunidbena misa u C-duru KV 317 i Vivaldijeva Gloria u D-duru RV 589. Izvest će je Akademski pjevački zbor Sveučilišta u Mostaru, Akademski zbor Pro musica i Simfonijski orkestar Mostar, uz soliste: sopranisticu Ilijanu Korać, altisticu Moniju Jarak, tenora Giorgia Suriana ml. i Marija Krnića, basa.

Mostarsko proljeće – XVII. dani Matice hrvatske najveća su i najznačajnija kulturna manifestacija hrvatskoga naroda u BiH, koja je, zbog svoje iznimne umjetničke kakvoće, odavno prepoznata u umjetničkom svijetu.

Izvor: Vijenac, god. XXIII, broj 552, 30. travnja 2015.

http://www.matica.hr/vijenac/552/Od%20Dal%C3%ADja%20i%20Bukovca%20do%20Mozarta%20i%20Vivaldija/Uredništvo

Ida Hitrec
Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva